Osumnjičeni za špijunažu se nagodio sa tužilaštvom

557

Osumnjičeni za špijunažu u korist Hrvatske Čedo Čolović nagodio se sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu za kaznu zatvora od tri godine, preneo je RTS.

Ponuda je stigla u Viši sud, a njoj će odlučivati sudija za prethodni postupak, naveo je javni servis.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u petak, 2. septembra, saopštilo da je osoba koja je uhapšena u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), osumnjičena za špijunažu i da je reč o osobi koja ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

U saopštenju je navedeno da je do 1990. godine osumnjičeni živeo i radio u Hrvatskoj, a da mu je posle toga mesto prebivališta u Srbiji.

Beogradski mediji juče su preneli da se osumnjičeni zove Čedo Čolović (57) i da je nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine.

Po pisanju Večernjih novosti, Čolović je Hrvatskoj prodavao poverljive vojno-obaveštajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine.

On je uhapšen u okolini Beograda dok se spremao da pobegne u Hrvatsku, pošto mu je javljeno da je otkriven, objavili su mediji.

Rodom je iz sela Tepljuha kod Drniša, a prebivalište mu je u Beogradu. U Srbiju je došao kao izbeglica u avgustu 1995. godine u vreme hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”.

izvor: N1