Naslovna Svijet Turska Osude i hapšenja u Turskoj zbog postera Meke sa LGBT zastavama

Osude i hapšenja u Turskoj zbog postera Meke sa LGBT zastavama

osude-i-hapsenja-u-turskoj-zbog-postera-meke-sa-lgbt-zastavama

ISTANBUL – Turska policija uhapsila je dva studenta pod optužbama za podstsicanje mržnje i vredjanje verskih vrednosti zbog postera na kome je najsvetije mesto islama prikazano sa LGBT zastavom.

Studenti su uhapšeni kasno sinoć. Prethodno su vodeći turski zvaničnici osudili poster prikazan na izložbi na pretižnom turskom univerzitetu Bogaziči.

Nedeljama studenti i profesori protestuju zbog toga što je turski predsednik imenovao novog rektora sa vezama u vladajućoj stranci, i izbijali su okršaji sa policijom.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Solju je u tviter poruci napisao “LGBT perverznjaci” privedeni su zbog “nepoštovanja Velike Kabe”.

Glavni zvaničnici turske koznervativne islamističke vladajuće partije osudili su poster.

Kaba u Meki je najsvetije mesto islama i vernici širom sveta mole se okrenuti ka tom svetilištu.

Na posteru je mitsko stvorenje polu žena polu zmija iz bliskoistočnog folklora prikazano na tom svetom mestu uz zastave LGBT. U tekstu ispod piše da je umetničko delo kritika tradicionalnih rodnih uloga.

Iz kancelarije guvernera Istanbula navedeno je da je pet ljudi prvobitno privedeno i da policija traga za još dvoje osumnjičenih. Jedna osoba je puštena iz pritvora, dve su stavljene u kućni pritvor, a dve su zadržane u pritvoru do sudjenja.

Beta-AP

Exit mobile version