NOVI PAZAR – Organizacije civilnog društva i mediji iz Novog Pazara oštro su osudili laži i pretnje koje su, posredstvom društvene mreže fejsbuk, upućene Almi Junis, predsednici Udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Zajedno”.

“Najoštrije osuđujemo širenje bezočnih laži, otvoreni govor mržnje, kao i pretnje upućene Almi Junis, dugogodišnjoj građanskoj aktivistikinji i predsednici Udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Zajedno” iz Novog Pazara, koje su objavljene na fejsbuk-stranici „Pesterpress.com“.

Autor objavljenog teksta iznosi niz neistina i laži etiketirajući koleginicu Junis kao “organizatorku prostitucije, koja stiče bogatstvo i novac iskorišćavajući samohrane majke i žene” – navodi se u saopštenju.

OCD, mediji i novinari iz Novog Pazara traže hitnu reakciju nadležnih u pronalaženju i procesuiranju odgovornih lica.

“Zahtevamo od nadležnih državnih organa, pre svih, od tužilaštva i policije, da odmah i bez odlaganja identifikuju, pronađu i procesuiraju počinioca niza teških krivičnih dela, kao i da obezbede odgovarajuću zaštitu koleginici Almi Junis.
Upozoravamo nadležne državne organe da ovaj slučaj ne sme da ostane nerešen i da počinilac ne sme da prođe nekažnjeno za ogromnu štetu koju je već napravio, pre svih, koleginici Almi Junis, ali i celokupnom civilnom sektoru, kao i široj javnosti.

Napominjemo da je organizacija “Zajedno”, čija je predsednica Alma Junis, u lokalnoj zajednici i šire, prepoznatljiva upravo po pružanju psiho-socijalne, pravne i ekonomske pomoći i podrške ženama” – dodaje se u saopštenju.

Na kraju, pozvali su sve korisnike/ce fejsbuka da stranicu “Pesterpress.com” prijave kompaniji Fejsbuk, zbog širenja govora mržnje, nacionalne netrpeljivosti i laži.

Saopštenje su potpisali Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar “Damad”, Urban-In, Akademska inicijativa “Forum 10”, OCD MONITOR, NVO Reper, Amela Bajrović – FreeMedia, Nikola Kočović – novinar, Katarina Radović – novinarka, Portal A1, Radio sto plus, Slađana Novosel – novinarka “Danasa”, Lokal medija plan, SNEWS i Eldin Ćorović – novinar.

indeksonline.rs