Naslovna Featured Istaknuto Osnovci u Novom Pazaru i Tutinu kreću u školu normalno! Učenici srednjih...

Osnovci u Novom Pazaru i Tutinu kreću u školu normalno! Učenici srednjih škola kombinovano i online

0
osnovci-u-novom-pazaru-i-tutinu-krecu-u-skolu-normalno!-ucenici-srednjih-skola-kombinovano-i-online

NOVI PAZAR – Učenici osnovnih škola u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici 1. septembra nastavu će pratiti po prvom modelu. To znači da će svi biti u školskim klupama. Učenici srednjih škola, međutim , u Novom Pazaru će nastavu pratiti po kombinovanom modelu, pa će odeljenja biti podeljena u grupe i nastavi će prisustvovati naizmenično, neposredno i na daljinu. Za srednjoškolce u Tutinu u prvim danima nove školske godine nastava će biti organizovana na daljinu, odnosno online.

Predškolci se u vaspitno-obrazovne ustanove vraćaju uobičajeno. Model i način odvijanja nastave zavisiće od situacije na terenu koju će pratiti tim za škole imenovan od strane Kriznog štaba.

Sastanku koji je imao za cilj da preciznije definiše organizaciju i realizaciju obrazovno vaspitnog rada u predstojećoj školskoj godini, organizovanom u Novom Pazaru prisustvovali su direktori novopazarskih, ali i tutinskih i sjeničkih osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pešić kazao je da je cilj da predstave model nastave ali i odgovore na sve nedoumice i pitanja koja imaju direktori škola.

Želja za vraćanje u normalne tokove pa i u nastavi postoji, kazao je on, ali će model izvođenja nastave diktirati epidemiološka situacija i razlikovaće se od sredine do sredine.

’’U osnovnim školama u sve tri opštine nastava će biti organizovana po prvom modelu, biće održavana neposredna nastava, časovi če trajati 45 minuta i prisustvovaće im cela odeljenja. Učenici srednjih škola u Novom Pazaru od sledeće nedelje, tačnije 1. septembra vraćaju se u školske klupe i to po kombinovanom modelu. Jednog dana će ići grupa A, drugog grupa B. Za učenike srednjih škola u tutinskoj opštini nastava će se organizovati na daljinu. Tako će u Tutinu biti u prva tri dana školske godine, a u zavisnosti od toga da li se situacija menja donosićemo nove odluke. Predškolci će u svoje vaspitno obrazovne ustanove krenuti uobičajeno, s obzirom da se u tim ustanovama sprovode, za njih ranije propisane mere, pa će nastaviti da rade punim kapacitetom, a u zavisnosti od situacije na terenu u dogovoru sa kriznim štabom menjaće model ukoliko to bude potrebno’’

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka cilj je da se zaštiti i zdravlje učenika, te iznađu najbolji modeli za obrazovno vaspitne ustanove u ovom regionu, kako kvalitet nastave ne bi trpeo. Zabrinjava, međutim, što aktuelni delta soj koronavirusa u najvećoj meri napada upravo tu populaciju.

’’Zabrinjava i nizak procenat vakcinacije. Želja je da se učenici nađu u učionicama, sa svojim nastavnicima, a kako će dalje teći zavisi od epidemioloških procena i situacije. Na prvom mestu nam mora biti zdravlje dece o čemu moramo voditi računa a istovremeno i da pokušamo da iskombinujemo i napravimo kvalitetnu nastavu’’ kazao je Đerlek.

Tim za škole, imenovan od strane Kriznog štaba, jednom nedeljo razmatraće situaciju na nivou čitave zemlje i donositi dalje smernice i uputstva.

indeksonline.rs

Exit mobile version