Naslovna Featured Istaknuto Osmani i Ugljanin na promociji u Južnoj Mitrovici

Osmani i Ugljanin na promociji u Južnoj Mitrovici

osmani-i-ugljanin-na-promociji-u-juznoj-mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA – Vršilac dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani prisustvovala je promociji projekta uređenja centra Južne Mitrovice portretima 27 ličnosti, navodeći da je došla da podrži “koncept-ideju” koja treba da ojača “ulogu intelektualaca u društvu”.

Prema njenim rečima, buduće generacije treba da se obrazuju “na patriotskim delima” ličnosti koje su ovde promovisane, prenosi Kosovo Onlajn.

Promociji je prisustvovao i lider Stranke demokratske akcije Sandžaka i rođeni Mitrovčanin Sulejman Ugljanin.

On je na Instagramu napisao da je među ličnostima čiji su portreti promovisani i sedam “intelektualaca” iz tzv. Sandžaka, a među njima je naveo i Ajdina Dragu, koji je, kako navodi Ugljanin, predstavljao Mitrovicu, Tutin i Novi Pazar na proglašenju nezavisnosti Albanije u Valoni 1912. godine.

Ugljanin je napisao da mu je posebno zadovoljstvo pričinio portret Aćif efendije Hadžiahmetovića, za koga on tvrdi da ga smatraju “najvećim nacionalnim herojem Sandžaka”.

Kako navodi Kosovo onlajn, tokom međuratnog perioda Aćif efendija je bio gradonacelnik Novog Pazara i zamenik predsednika Džemijeta nakon izbora 1923. godine. Posle invazije Sila osovina na Jugoslaviju za vreme Aprilskog rata 1941. godine, Aćif Hadžiahmetovića je nemački okupator postavio za gradonačelnika Novog Pazara, a od 1943. do 1944. godine bio je poslanik Mitrovice u albanskom parlamentu.

Bio je i član centralnog odbora Druge prizrenske lige. Krajem rata, partizani su ga streljali zbog saradnje sa okupatorom i za masovne ratne zločine nad Srbima i ubistva onih Albanaca i muslimana koji su bili protiv njegove vlasti.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version