Osam izbeglica tužilo Makedoniju sudu u Strazburu

283
REFILE - CORRECTING DESCRIPTION OF POLICE INSTRUCTIONSMigrants sit on rail tracks to protest after police asked them to clear their tents from the rail tracks, at a makeshift camp for migrants and refugees at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece, April 18, 2016. REUTERS/Stoyan Nenov

Osam tražilaca azila tužilo je Makedoniju zbog toga što ih je vratila nazad u Grčku, nakon haotičnog pokušaja izbeglica da nasilno pređu granicu u martu, javio je Dojče vele na makedonskom jeziku.

Tužba te grupe izbeglica u čijoj je izradi pomogla nemačka organizacija za migrante “Pro azil” podnesena je Sudu za ljudska prava u Strazburu 13. septembra.

Predstavnik te nemačke organizacije Karl Kop je rekao da su izbeglice koje tuže bile iz Sirije, Iraka i Avganistana. Prema nekim makedonskim medijima, radi se o šestorici muškaraca i dve žene.

“Oni znaju da najverovatnije neće dobiti pravdu, ali ukoliko bude donesena presuda u njihovu korist to bi moglo da pomogne izbeglicama u budućnosti”, rekao je Karl Kop.

Tužba ima podršku Evropskog centra za ustavna i ljudska prava, kao i Nemačke. Ako sud presudi u korist osmoro izbeglica, tužitelji će najverovatnije dobiti finansijsku kompenzaciju, navodi Dojče vele.

Podseća se da se incident dogodio 14. marta kada su stotine izbeglica na silu ušle na makedonsku teritoriju posle čega su bili uhapšeni i vraćeni u Grčku.

Migranti su se tada bili zaglavljeni u improvizovanom kampu u Idomeniju, odakle su uz pomoć grčkih i stranih volontera uspeli da pređu granicu.

izvor: N1