Osam godina od pada vojnog helikoptera koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara

Danas se navršava osam godina od kada se u blizini Beograda srušio transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije a poginulo sedam osoba.

Helikopter se srušio 13. marta, 2015. u širem rejonu aerodroma “Nikola Tesla” u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

Poginuli su pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na civilni a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici kao i ko je odlučio da se leti za Beograd a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, petnaest meseci nakon pada, saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Kolege vazduhoplovci danas će obeležiti osmu godišnjicu pogibije posade vojnog helikoptera.

Foto: Tanjug, Srđan Ilić/indeksonline.rs/novimagazin.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO