Orićeva advokatica: Pripremili smo se na ovaj potez Srbije, svi argumenti su na našoj strani

Pravni tim Nasera Orića nije iznenađen ovakvim potezom srbijanskog pravosuđa.
– Mi smo to i očekivali, štaviše imali smo informaciju da se to priprema, naročito imajući u vidu da zvaničnici iz Srbije pokušavaju javnost Balkana i šire ubijediti u to da se radi o teškom zločincu kojem se treba suditi u Srbiji – rekla nam je Vasvija Vidović, advokatica Nasera Orića.
Kada su u pitanju dalje procedure, pojasnila je kako će švicarske vlasti, nakon što zaprime zahtjev od Srbije, pravnom timu Orića dati rok od najmanje 14 dana da odgovori na te argumente.
– Naravno, nakon što je Srbija zatražila odluku o određivanju pritvora za Orića, već tada nam je bilo jasno da će zatražiti izručenje. Stoga smo se dobro pripremili – rekla nam je Vidović.
Pravni tim ratnog komandanta Srebrenice nastojat će iznijeti brojne kontra argumente kojima će pokušati osporiti razloge za izručenje.
Vidović smatra da su svi pravni argumenti na strani Orićeve odbrane.
– Prvo, uhapšen je bez pravnog osnova. Zatim, njemu je već suđeno po međunarodnim standardima. A, imamo i mnoge druge argumente koje ćemo iznijeti – kazala je Vidović.
Na naše pitanje, šta ukoliko Švicarska ipak donese odluku da Orića isporuči Srbiji, Vidović je kazala da je zabrinjava ponašanje srbijanskih vlasti.
– Mi tvrdimo i sigurni smo da on tamo neće imati fer suđenje. U to je zaista teško povjerovati – zaključila je Vidović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO