Organizatori protesta u Novom Pazaru žele da ostanu anonimni

NOVI PAZAR – Danas od 14 do 15 časova ni sa jedne strane nije moglo da se prođe kroz centar Novog Pazara.

Šezdesetak, uglavnom, građanskih aktivista blokiralo je kružni tok ispred zgrade gradske uprave.

Drugo okupljanje Novopazaraca, organizovano pod sloganima „Novi Pazar uStaje protiv nepravde“ i „Decu, vazduh i vodu ne damo“, proteklo je bez istaknutih parola, nevidljivih uniformisanih policajaca, ali znatno primetnih njihovih kolega u civilu i nekoliko pokušaja vozača da probiju blokadu.

Na ivici incidenta bio je pokušaj građanina BiH, koji je automobilom, marke „mercedes“, pokušavao da prođe kroz blokirani prostor. Učesnici protesta to nisu dozvolili. Pustili su ga da, centralnom gradskom ulicom, prođe kada je protest završen.

U odnosu na okupljanje prošle subote, broj današnjih učesnika bio je duplo manji. I ove subote organizatori su ostali „anonimni“.

Danasov izvor iz Beograda, kao organizatora označio je Inicijativu slobodnih građana (ISG),

Predsednik ISG Aladin Paučinac je rekao da to udruženje ne stoji iza organizacije, već je „grupa građana zakazala protest“.

Ako se posmatraju izveštavanja lokalnih medija, koji su bili „hrabri“ da puste neku informaciju, onda je broj učesnika protesta i blokade još manji. Zavisi ko je sa koje strane brojao.

Činjenica jeste da ovaj grad nema tradiciju organizovanja protesta. U poslednjih nekoliko godina ovo su najmasovniji.

Predsednik nevladine organizacije Akademska inicijativa „Forum 10“ Fahrudin Kladničanin, ocenjuje da će svaki naredni protest imati manje učesnika i ime će se završiti priča o njima, jer „Novi Pazar nema tradiciju protesta i građanskih pobuna“.

– Ovde je agenda drugačija od one koja važi za sve proteste i blokade u ostalim delovima Srbije. Niko ne spori pravo tim porodicama pravo da traže pravdu za svoje najmilije i treba im pomoći u tome. Ovi protesti su organizovani zbog nečeg drugog – objašnjava Kladničanin i dodaje da je bilo očekivano da se na „građanskom performansu“ pojavi duplo manje ljudi nego prošle subote.

Kladničanin ističe da je problem što se ne zna ko stoji iza protesta i to će da vodi ka smanjenju broja onih koji na takav način izražavaju svoje nezadovoljstvo.

– Ne zna se ko stoji iza protesta, ko ih organizuje i ko delegira teme koje treba građane da mobilišu. Onog trenutka, kada iza protesta imenom i prezimenom, u punom kapacitetu, sa jasnim ciljem i namerom, stane iza protesta, sve će biti drugačije. Ovako samo glumimo da se borimo protiv nevidljivog neprijatelja – zaključuje Kladničanin.

Direktor, jedne od prvih. novopazarskih nevladinih organizacija, Urban-ina Sead Biberović tvrdi !da je do ovih protesta došlo spontano, bez organizatora“.

– Zakoni o eksproprijaciji i referendumu, zagađeni vazduh i voda, tiču se svih nas. Tema koja je „kandidovana“ na oba skupa je lokalna specifičnost. Porodice traže pravdu za svoju decu. Inače bilo je bitno da protest bud i u Novom Pazaru, da iznesemo svoje stavove, jer ovde mnogo toga ne valja – naglašava Biberović.

Tvrdi da je ovo „politički protest, a ne partijski“ i da nije bitno ko je organizator, ako imamo isti cilj“.

Biberović ocenjuje da je, zbog sveopšetg nezadovoljstva među građanima, „ovo samo početak protesta“, ali i da se „kultura protesta gradi“.

Za nešto više od dve decenije, masovnije okupljanje zabeleženo je dva puta. Prvi put 2000.godine, samo nekoliko dana, prerušenja režima Slobodana Miloševića, kada su se srednjoškolci organizovali, potpomognuti tek organizovanim nevladinim organizacijama. Te godine, Novi Pazar je bio jedini grad koji nije imao Otpor.

Drugo veliko protestovanje, u ovom gradu, bilo je 2008.godine protiv lokalne vlasti, koju je predvodio lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin. Zaposlenima u komunalnim preduzećima, koji mesecima nisu primali plate, u pomoć su priskočile nevladine organizacije i opozicioni odbornici.

Sve ostalo, bili su protesti u pokušaju sa zanemarljivim brojem učesnika, ćak kada su i partije pozivale. PROTIV je uvek bilo jače od ZA.

Dokaz su i ovi protesti. Ugljanin je podržao proteste i pozvao sandžačke patriote „bez obzira na veru i naciju“da podignu glas protiv „velikosrpskog režima“. Druge dve bošnjačke partije, SDP i SPP, koalicioni partneri vladajućeg režima, očekivano, nisu podržale proteste. I „učinak“ je ostao očekivan.

Izvor:Danas.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO