Naslovna Featured Istaknuto Organizacije civilnog društva osudile brutalno prebijanje Novopazarca V.H. od strane policije

Organizacije civilnog društva osudile brutalno prebijanje Novopazarca V.H. od strane policije

organizacije-civilnog-drustva-osudile-brutalno-prebijanje-novopazarca-vh.-od-strane-policije

NOVI PAZAR – Novopazarske organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD, Urban-In i Akademska inicijativa Forum 10 najoštrije su osudile upotrebu prekomerne sile od strane dvojice pripadnika novopazarske policije i brutalno prebijanje Novopazarca V. H.

“Ujedno, izražavamo duboku zabrinutost zbog nastavka takvog neodgovornog ponašanja policije čiji bi prevashodni zadatak trebao da bude zaštita zakona, reda i mira u cilju bezbednosti građana/ki” – navodi se u saopštenju.

OCD ujedno pozdravljaju pravovremenu reakciju Osnovnog javnog tužilaštva po čijem je nalogu Sektor unutrašnje kontrole MUP-a podneo krivičnu prijavu protiv policijskih službenika A. A. (1987) i S. M. (1990), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zlostavljanje i mučenje.

“Apelujemo na nadležne organe da istraga bude sprovedena nepristrasno i profesionalno, bez pritisaka na tužilaštvo i na policiju koja će postupati po nalozima tužilaštva” – dodaje se u saopštenju.

Podsećaju i da je ovaj deo Srbije veoma osetljiva sredina, naročito zbog događaja iz devedesetih i velikog broja slučajeva sistemske torture zbog koje su građani/ke Sandžaka potpuno izgubili poverenje u ovu instituciju, upravo i najviše zbog tih slučajeva koji ni do danas nisu dobili epilog, a žrtve nisu obeštećene.

“Imajući u vidu rečeno kao i učestalost sličnih događaja u poslednje vreme (slučaj Hadžović; i slučaj Mustafe A. u dvorištu zgrade policijske uprave u Novom Pazaru), ubeđeni smo da će samo profesionalno i zakonito ponašanje nadležnih organa policije i sudstva doprineti vraćanju poverenja građana/ki Sandžaka u institucije države Srbije” – zaključje se u saopštenju.

indeksonline.rs

Exit mobile version