Naslovna COVID 19 Oralni lekovi protiv kovid-19 dolaze u Srbiju

Oralni lekovi protiv kovid-19 dolaze u Srbiju

oralni-lekovi-protiv-kovid-19-dolaze-u-srbiju

NOVI SAD – Proizvođači vakcina najavljuju da će postojeće vakcine morati da prilagode novom omikron soju, a traga se i za lekovima koji mogu da spreče da obolele osobe razviju tešku kliničku sliku bolesti. Najnoviji lekovi, uskoro će stići u Srbiju, čime će naša zemlja biti među prvima na svetu, koja će imati te inovativne tablete.

Nove antikovid pilule, u koje svet polaže velike nade, u Srbiju bi trebalo da stignu do kraja ove i početka naredne godine.

“U pitanju su prvi pravi antivirusni lekovi koji su razvijeni baš protiv kovida-19, imaju nekoliko prednosti. Jedna od prednosti je ta što su vrlo specifični za Kovid-19, druga je što su u pitanju prvi put oralni lekovi”, kaže dr Bojan Trkulja, predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

Tablete se uzimaju pet dana zaredom, ujutru i uveče, a pacijent ne mora da boravi u bolnici. Ukoliko se pokažu efikasnim, biće uvrštene u bolničke protokole, naveo je dr Trkulja. Srbija će prva u Evropi imati inovativne lekove protiv koronavirusa, a jedina u regionu će proizvoditi i kineske vakcine „Sinofarm“, u dve faze. Prva faza počeće u martu, najavljuje direktorka RFZO-a.

“Mi smo već napunili oko 500 hiljada, tačnije 480 hiljada doza Sinofarm vakcine. Kontrola kvaliteta se završava sledeće nedelje i te vakcine će biti u prometu početkom februara sledeće godine“, kaže dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Mesečno će se u toj fabrici proizvoditi oko tri miliona doza “Sinofarma”, prve količine će se distribuirati kod nas, a potom i u ostale zemlje. U Srbiju je stigao novi šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije, dr Fabio Skan, koji je zamenio Marijana Ivanušu, a dočekao ga je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar. Školarci ovu nedelju nastavu završavaju u školskim klupama, a školsko zvono dočekaće ih i naredne nedelje.

rtv.rs

Exit mobile version