Opšta bolnica: Korona odnela još dva života

Od posledica infekcije korona virusom, tokom prethodna 24 časa u Kovid bolnici Novi Pazar preminule su dve osobe, sedmoro ih je na respiratorima, jedan pacijent sa težom kliničkom slikom transportovan je u Kragujevac, dok je na lečenju trenutno 238 pacijenata-tridesetak više u odnosu na prethodni dan, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji u Opštoj bolnici

Koordinanator Opšte bolnice Mirsad Đerlek izjavio je na konferenciji za novinare da se trenutno na lečenju nalazi 238 pacijenata i da ima mesta za još, kao i to da sada imaju sve uslove za lečenje svih obolelih od Covid-19.

“Sada imamo 28 respiratora, imamo kompletnu ekipu anesteziologa sa anestetičarima. Imamo lekove, infuzije, tako da će svi dobiti istu terapiju kao da su u Kragujevcu. Imamo 7 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, na respiratorima. preminula su 2 pacijenta u toku 24 sata, jedan je 55 a drugi 42 godište oboje iz Novog Pazara, ”objasnio je Đerlek.

Đerlek je takođe istakao i da od ukupno 632 zdrastvena radnika koliko je zaposleno u Opštoj bolnici njih 80 je na bolovanju.

“Sutra će ići cirkularno pismo svim ljudima koji su na bolovanju da mi odgovore ko ima pozitivan PR test i ko je sa opravdanjem na bolovanju, naravno da ćemo to razumeti, svi ostali, rekao sam juče šta ću da preduzmem i tu nema dogovora i razgovora”,kazao je Đerlek.

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Šefadil Spahić izjavio je na konferenciji da je epidemiološka slika još uvek nestabilna ali da oni kao Zavod prate dva parametra koja ukazuju na to da se procenat zaraženih smanjio, ali da i dalje situacija nije dobra.

“Mogu vam reći da još nismo dobili rezultate za prethodna 2 dana koja smo poslali.  Ali zadnja 2 dana taj procenat je ispod 40 odsto, što je dobar znak u odnosu kako je bilo. Daleko od toga da je ovo dobra situacija, ali taj procenat sad ide između 30 i 35 odsto. I drugi parameter koji pratimo je taj koliko je pregledanih pacijenata i koliki je broj upućenih na odeljenja. Broj pregledanih  pacijenata se povećao, što je dobar znak da smo uspeli da ubedimo i one koji se leče kući da se uključe u zdrastveni sistem, jer smo takvih imali puno i ovde i u Tutinu“, objasnio je Spahić.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović naglasio je značaj pristigle pomoć.

“Dva mobilna, takozvana neivanzivna Hi-flow ventilatora 3 komada, pacijent monitora 5, , boce za koseonik sa kompletnim priborom 30, 5 kanalnih EKG uređaja, 20 pumpi za infuziju, 2 defibliratora, dobili smo i 10 hiljada testova za detekciju Covid virusa i 2 aparata za izvođenje te detekcije,  5 klasičnih respiratora Turske proizvodnje, 1 komplet za hiruške intervencije, 1 mobilni rendgen aparat, 30 hiljada epidemijoloških zaštitnih maski, 5 hiljada zaštitnih skafandera, 100 hiljada klasičnih hiruških maski, 10 hiljada leka Hidroksihlorokin i 10 hiljada leka Tamiflu, 10 hiljada litara dezinfekcionih sredstava i 10 ultra-violetnih lapmi, odnoso uređaja za dezinfekciju prostorije”, kazao je Ćorović.

Đerlek je naglasio da su došla i dva sanitetska vozila iz dijaspore koja će kako je kazao biti namenjena pacijentima iz Sjenice i Tutina. Takođe, on je najavio da će u toku sledeće sedmice doći još dva nova sanitetska vozila od  Ministra zdravlja.

A. Ademović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO