Oproštajni prijem predsjednika Gula

Turski predsjednik Abdullah Gul upriličio je oproštajni prijem za državni vrh.

Abdullah Gul i njegova supruga Hayrunnisa Gul bili su domaćini recepcije u palati Cankaya, kojoj su, pored ostalih, prisustvovali i premijer Recep Tayyip Erdogan, novoizabrani, 12. po redu predsjednik Turske i njegova supruga Emine Erdogan.
Gul i Hayrunnisa Gul su na prijem pozvali ukupno 1.200 zvanica, sa kojima su razgovarali neko vrijeme obilazeći salu. Nakon razgovora i fotografisanja predsjednik Gul se obratio prisutnima.
“Tokom svog mandata radio sam za mir, stabilnost i jačanje Turske i njenog ugleda”, izjavio je na svom oproštajnom prijemu predsjednik Abdullah Gul.
“Došao sam na kraj svog mandata kao 11. predsjednik Turske. Bili smo zajedno proteklih sedam godina, od ukupno 90, koliko je Turska država pravde i demokratije. Čestitam premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, kojeg je narod izabrao za predsjednika. Zahvaljujem se svima koji su mi, kroz sve ove godine, pružali poršku i nesebičnu pomoć”, rekao je Gul.
Po završetku govora Gul i Erdogan su neko vrijeme zajedno obilazili salu i primali čestitke gostiju. Gul i Erdogan su razgovarali sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Cemilom Cicekom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Turske armijskim generalom Necdetom Ozelom i zapovjednicima snaga turske vojske.
Oproštajnom prijemu je takođe prisustvovao predsjednik Ustavnog suda Hasim Kilic, zamjenici turskog premijera i ministri, predsjednik i članovi visokog sudstva, veliki broj narodnih poslanika, predsjednik stranke MHP Devlet Bahceli, zamjenik predsjednika stranke CHP Faruk Logoglu, šef Nacionalne obavještajne agencije (MIT) Hakan Fidan, predstavnici stranih misija i novinari.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO