Naslovna Featured Istaknuto OPREZ ZA SVE KOJI SU PRELEŽALI KOVID! Pacijenti koji su pobedili koronu,...

OPREZ ZA SVE KOJI SU PRELEŽALI KOVID! Pacijenti koji su pobedili koronu, imaće težu kliničku sliku s gripom

oprez-za-sve-koji-su-prelezali-kovid!-pacijenti-koji-su-pobedili-koronu,-imace-tezu-klinicku-sliku-s-gripom

Koronavirus obara limfocite i organizam kroz koji je prošao osetljiviji je na grip i ostale infekcije, upozoravaju stručnjaci i dodaju da je vakcinacija protiv sezonskog gripa dobra pomoć

Ako ste preležali koronavirus i od njega se uspešno oporavili, zbog oslabljenog imuniteta, velika je verovatnoća da će vas pre nego druge zakačiti i sezonski grip i druge infekcije. Sagovornici Kurira upozoravaju da pacijente s najslabijim imunitetom, naročito one koji su zaraženi kovidom 19, može zadesiti i teška klinička slika, te je preporuka da se na vreme vakcinišu protiv gripa pa će, i ako se zaraze, izbeći teže posledice.

Epidemiolog Predrag Kon ističe da su vakcine protiv gripa, koje su nedavno stigle u Srbiju, namenjene starijima od tri godine i da je preporuka da se rizičan deo stanovništva vakciniše.

– Imamo situaciju da kovid obara limfocite i organizam koji je pretrpeo koronu osetljiviji je na grip i ostale infekcije, ali je jasno da je taj rizik i postoji ozbiljna preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se ne treba šaliti s virusom – upozorava Kon.

Dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, za Kurir kaže da građani treba da se vakcinišu, jer u slučaju da dođe do infekcije virusom gripa, njihova klinička slika će biti mnogo blaža nego ako se nisu vakcinisali.

– Ako se vakcinišu, neće biti ponovo ataka na imunitet, kao što je bilo s koronavirusom. Kod pacijenata koji su preležali koronu pretpostavka je i očekivano je da će biti teža klinička slika, da će među njima biti potencijalno veći broj onih koji će reagovati infekcijom na kontakt s virusom gripa – naglašava dr Timotijević i dodaje:

– Kod onih koji su preležali koronu i imaju bolesti pluća ili ih nisu imali očekivano je da je njihov imunitet oslabljen i da su u velikom riziku od obolevanja od sezonskog gripa.

Dr Dubravka Salemović, infektolog Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, podseća da svaka virusna infekcija može da ostavi posledice i da su pacijenti koji su preležali koronu skloniji infekciji, virusnoj ili bakterijskoj.

– Opada im nivo limfocita, ne odnosi se to samo na kovid 19 nego na sve virusne infekcije koje troše imuni sistem. Kad padaju limfociti, pada i CD4 (pomoćnički T limfociti pomažu B ćelijama da stvaraju antitela i fagocitima da ubijaju mikroorganizme, prim. nov.) i CD8 (citoksični limfociti, koji ubijaju ćelije u kojima se nalaze intracelularni mikroorganizmi, prim. nov.). Pitanje je koliko dugo kod koronavirusa traje postinfektivni sindrom, period u kojem su oni osetljiviji i mogu da dobiju ponovo neku drugu virusnu infekciju. Ne mora to biti grip, to može biti i neka druga virusna infekcija, tome su podložni zbog pada ćelijskog imuniteta. To je nešto što smo i ranije viđali, deca obolela od ovčijih boginja, pa dobiju šarlah – podvlači dr Salemović.

Ko treba da se vakciniše protiv gripa

– starije osobe

– hronični bolesnici

– dijabetičari

– pacijenti koji imaju visok pritisak

Saveti lekara za podizanje imuniteta i zaštitu od virusa

– raznovrsna i zdrava ishrana

– fizička aktivnost

– odmaranje

– fizička distanca

– nošenje maski

– učestalo pranje ruku

– provetravanje prostorija

Korona – simptomi

Česti

– temperatura viša od 37,8 stepeni

– uporni suvi kašalj

– gubitak čula mirisa i/ili čula ukusa

Retki

– umor, bolovi, upala grla

– glavobolja i otežano disanje

– dijareja, curenje iz nosa ili zapušen nos

Prehlada – simptomi

Česti

– kijanje

– bolovi u mišićima

– curenje iz nosa ili zapušen nos

– bolovi u grlu

– blagi kašalj

– umor

Retki

– groznica ili glavobolja

– nema dijareje kod prehlade

Grip – simptomi

Česti

– temperatura

– umor

– suvi kašalj

– bol i glavobolja

– curenje iz nosa ili zapušen nos

– otežano disanje

Retki

– upala grla

– dijareja (kod dece)

Izvor: Kurir

Foto: ZORANA JEVTIĆ

Exit mobile version