Koronavirus obara limfocite i organizam kroz koji je prošao osetljiviji je na grip i ostale infekcije, upozoravaju stručnjaci i dodaju da je vakcinacija protiv sezonskog gripa dobra pomoć

Ako ste preležali koronavirus i od njega se uspešno oporavili, zbog oslabljenog imuniteta, velika je verovatnoća da će vas pre nego druge zakačiti i sezonski grip i druge infekcije. Sagovornici Kurira upozoravaju da pacijente s najslabijim imunitetom, naročito one koji su zaraženi kovidom 19, može zadesiti i teška klinička slika, te je preporuka da se na vreme vakcinišu protiv gripa pa će, i ako se zaraze, izbeći teže posledice.

Epidemiolog Predrag Kon ističe da su vakcine protiv gripa, koje su nedavno stigle u Srbiju, namenjene starijima od tri godine i da je preporuka da se rizičan deo stanovništva vakciniše.

– Imamo situaciju da kovid obara limfocite i organizam koji je pretrpeo koronu osetljiviji je na grip i ostale infekcije, ali je jasno da je taj rizik i postoji ozbiljna preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se ne treba šaliti s virusom – upozorava Kon.

Dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, za Kurir kaže da građani treba da se vakcinišu, jer u slučaju da dođe do infekcije virusom gripa, njihova klinička slika će biti mnogo blaža nego ako se nisu vakcinisali.

– Ako se vakcinišu, neće biti ponovo ataka na imunitet, kao što je bilo s koronavirusom. Kod pacijenata koji su preležali koronu pretpostavka je i očekivano je da će biti teža klinička slika, da će među njima biti potencijalno veći broj onih koji će reagovati infekcijom na kontakt s virusom gripa – naglašava dr Timotijević i dodaje:

– Kod onih koji su preležali koronu i imaju bolesti pluća ili ih nisu imali očekivano je da je njihov imunitet oslabljen i da su u velikom riziku od obolevanja od sezonskog gripa.

Dr Dubravka Salemović, infektolog Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, podseća da svaka virusna infekcija može da ostavi posledice i da su pacijenti koji su preležali koronu skloniji infekciji, virusnoj ili bakterijskoj.

– Opada im nivo limfocita, ne odnosi se to samo na kovid 19 nego na sve virusne infekcije koje troše imuni sistem. Kad padaju limfociti, pada i CD4 (pomoćnički T limfociti pomažu B ćelijama da stvaraju antitela i fagocitima da ubijaju mikroorganizme, prim. nov.) i CD8 (citoksični limfociti, koji ubijaju ćelije u kojima se nalaze intracelularni mikroorganizmi, prim. nov.). Pitanje je koliko dugo kod koronavirusa traje postinfektivni sindrom, period u kojem su oni osetljiviji i mogu da dobiju ponovo neku drugu virusnu infekciju. Ne mora to biti grip, to može biti i neka druga virusna infekcija, tome su podložni zbog pada ćelijskog imuniteta. To je nešto što smo i ranije viđali, deca obolela od ovčijih boginja, pa dobiju šarlah – podvlači dr Salemović.

Ko treba da se vakciniše protiv gripa

– starije osobe

– hronični bolesnici

– dijabetičari

– pacijenti koji imaju visok pritisak

Saveti lekara za podizanje imuniteta i zaštitu od virusa

– raznovrsna i zdrava ishrana

– fizička aktivnost

– odmaranje

– fizička distanca

– nošenje maski

– učestalo pranje ruku

– provetravanje prostorija

Korona – simptomi

Česti

– temperatura viša od 37,8 stepeni

– uporni suvi kašalj

– gubitak čula mirisa i/ili čula ukusa

Retki

– umor, bolovi, upala grla

– glavobolja i otežano disanje

– dijareja, curenje iz nosa ili zapušen nos

Prehlada – simptomi

Česti

– kijanje

– bolovi u mišićima

– curenje iz nosa ili zapušen nos

– bolovi u grlu

– blagi kašalj

– umor

Retki

– groznica ili glavobolja

– nema dijareje kod prehlade

Grip – simptomi

Česti

– temperatura

– umor

– suvi kašalj

– bol i glavobolja

– curenje iz nosa ili zapušen nos

– otežano disanje

Retki

– upala grla

– dijareja (kod dece)

Izvor: Kurir

Foto: ZORANA JEVTIĆ