Oprez: Iza Fajrfoksa se krije špijunaža države!

fin

Brojne vlade širom sveta špijuniraju svoje korisnike koristeći softver koji je prikriven kao popularni brouzer Fajrfoks i koji je opasan jer može preuzeti kontrolu nad bilo kojim operativnim sistemom, a ne može ga otkriti ni jedan od najpopularnijih antivirusnih programa.

Špijunski softver Finfišer razvila je kompanija Gama Internešnal za legalno praćanje kriminalaca na internetu, ali istraživači sa Instituta u Torontu upozoravaju da ga brojne vlade koriste za ilegalno praćenje disidenata i boraca za ljudska prava.

Finfišerovi serveri pronađeni su u 36 zemalja- na ovoj listi nalazi se između ostalog i Srbija, Hrvatska, Mađarska i Austrija.

Na Bi-Bi-Si-ju kažu da su još pre dve godine pronašli dokumanta koja dokazuju da se Fingfinišerom koristila i vlada u Egiptu koja ga je koristila za pristup mejlovima i snimanju razgovora putem skajpa. Iz Gama Internešnal demantovali su ove informacije.

S obzirom da se ovaj softver skriva kao Fajrfoks, iz Mozile su prozvali kompaniju Gama za zloupotrebu i zatražili da prekine da koristi ime njihovog brouzera za varanje korisnika i instalaciju špijunskog softvera.

Finfišer se bez znanja korisnika može instalirati na njihov kompjuter, snimati ekrane, bežiti šta korisnici pišu na računarima i na taj način prati komunikaciju putem društvenih mreža i mejlova, a čak može preuzeti kontrolu nad kamerom i mikrofonom računara i na taj način pratiti sve aktivnosti korisnika.

Razvijena je i mobilna verzija ovog softvera tako da se putem njega može pratiti i sva konverzacija putem mobilnih telefona.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO