Naslovna Zabava Zanimljivosti Oprez! Alergije u porastu: Ambrozija najprisutnija u avgustu!

Oprez! Alergije u porastu: Ambrozija najprisutnija u avgustu!

alergija

Jul je mesec u kome veliki broj ljudi traži lekarsku pomoć zbog pojačanih alergijskih reakcija, a trenutno najzastupljeniji alergeni u vazduhu su polen korova i trava, pokazali su najnoviji rezultati merenja Agencije za zaštitu životne sredine.

Prekoračenja graničnih vrednosti se poslednjih dana registruju kod polena koprive, a neznatna kod polena trava”, rekla je Tanjugu koordinator državnog monitoringa alergenog polena Mirjana Mitrović Josipović i dodala da kiša znatno smanjuje koncentraciju polena u vazduhu, pa je ovo vreme sa povremenim pljuskovima povoljno za alergične osobe.

Govoreći o korovskim biljkama koje cvetaju od jula, ona je pomenula koprivu, bokvicu, pelin, štir, kiselicu i konoplju i upozorila da od avgusta počinje i cvetanje najjačeg alergena, ambrozije.

“Naša dugogodišnja merenja pokazuju da je ovaj alergeni polen najprisutniji u drugoj polovini avgusta, a da su najveće dnevne vrednosti i prekoračenja početkom septembra”, rekla je Mitrović Josipović i objasnila da je za alergične osobe važno koliko dana je polen ambrozije imao vrednosti iznad graničnih vrednosti, kao i koliko dana je bio prisutan u vazduhu.

Na pitanje da li su preduzete mere da se ambrozija na vreme suzbije na svim gradskim površinama, ona je rekla da je Agencija za zaštitu životne sredine preporučila da se to učini sada jer se ova invazivna korovska biljka mora suzbiti, kosidbom i hemijski, pre nego što intenzivno počne da cveta. Ako se kosi u vreme cvetanja još više se podstiče njeno širenje.

“Prema saznanjima iz profesionalnih kontakata, Opština Novi Beograd je prethodnih godina sprovodila akcije suzbijanja ambrozije.Tada smo, na našem uređaju, na toj lokaciji beležili manje koncentracije nego na Zvezdari”, rekla je Mitrović Josipović.

Ona je podsetila da su polenova zrna jedan od najznačajnijih alergena u vazduhu i da se procenjuje da kod više od 20 odsto svetskog stanovništva izazivaju alergijske reakcije, najcešće u vidu bronhitisa, konjuktivitisa, dermatitisa, polenske kijavice, dok u slučaju dugotrajnog i višegodišnjeg izlaganja visokim koncentracijama mogu da se jave hronični bronhitis i bronhijalna astma.

Zagađenost vazduha u urbanim, industrijskim sredinama doprinosi pojačanom alergijskom dejstvu aeropolena, istakla je Mitrović Josipović i navela da je Svetska zdravstvena organizacija upozorila da će različite vrste alergijskih reakcija biti bolest savremenog čovečanstva u 21. veku.

Exit mobile version