Naslovna Featured Istaknuto Opasan virus vreba Android korisnike: Budite na oprezu

Opasan virus vreba Android korisnike: Budite na oprezu

opasan-virus-vreba-android-korisnike:-budite-na-oprezu

Izvorni kod za popularnu funkciju malvera koji napada bankarske usluge na Androidu, objavljen je na javnom forumu. Samim tim, pojavili su se novi strahovi od itekako mogućih napada sajber-kriminalaca.

Kreatori trojanca pod nazivom Kerber, prvo su pokušali da prodaju ovaj malver na aukciji drugim sajber kriminalnim organizacijama, ali čini se da nisu uspeli, pa su napustili projekat, a od tada je kod dostupan bilo kome.

Stručnjaci za računarsku sigurnost iz kompanije Kaspersky, primetili su trenutni porast u broju mobilnih uređaja koji su zaraženi tim trojancem, jer sajber kriminalci iskorišćavaju taj kompleksni i sofisticirani malver kako bi prevarili korisnike Android uređaja širom Evrope, prenosi Zimo.

Kerber je prvi put uočen sredinom 2019. godine i nudio se putem kriminalnih foruma kao malver-u-obliku-servisa (MaaS). Drugim rečima, bilo koji sajber kriminalac koji je hteo da koristi bankarski malver za napade na potrošače, mogao je da se pretplati na Kerber i da dobije određenu proviziju na osnovu te pretplate.

Od pojaviljanja na “podzemnoj sceni” sajber kriminala, Kerber je više puta unapređen, jer su mu dodati i mehanizmi za probijanje dvofaktorske autentifikacije i mogućnost upravljanja uređajima na daljinu.

Analitičari koji su proučavali kod koji je dostupan online, nazvali su Kerber v2, a pomoću njega kriminalci sada mogu da šalju i kradu SMS kodove, pa tako i da se “infltriraju” u bankarsku aplikaciju i preuzmu tuđe podatke.

Postoje dve osnovne stvari koje korisnici Android telefona mogu da urade kako bi se zaštitili: Prva je to da preuzimaju aplikaciju isključivo sa Google Play prodavnice ili zvaničnih internet-stranica, a druga je da koriste antivirus za Android kao dodatni sloj zaštite.

B92

Exit mobile version