Naslovna Sandžak Novi Pazar Online peticija Foruma 10 – Vratiti Staru banju građanima

Online peticija Foruma 10 – Vratiti Staru banju građanima

Novi Pazar – Grupa nevladinih organizacija pokrenula je peticiju, kojom zahteva da se reši status Stare novopazarske banje, kao i da se spreči dalje propadanje tog istorijskog spomenika”, rekao je predsednik NVO Forum 10 Fahrudin Kladničanin.

On poziva građane da svojim potpisima podrže ovu inicijativu kako bi taj objekat bio vraćen građanima, kojima, kako kaže i pripada.

Stara novopazarska banja sa turskim kupatilom iz 15. veka, vekovima je bila  i kulturno-istorijski spomenik i  turistička atrakcija. Pre tri godine na  ovom zdanju, pod ne baš jasnim okolnostima srušio se  krov, a nedugo zatim pristalice Muamera  Zukorlića su zauzele objekat, pod izgovorom da će da spreče da on pripadne  privatnim vlasnicima i da ga renoviraju.

Od tada to zdanje propada. U Službi za katastar nepokretnosti stoji da se parcela na kojoj se nalazi ova zgrada vodi kao gradsko zemljište. Dakle, zemljište je državno, a zgrada  još nijednim aktom nije data na korišćenje nijednoj Islamskoj zajednici niti Muameru Zukorliću. Svejedno,  pristup  zgradi je zabranjen i ona stoji kao spomen  nekadašnje istorije i sadašnje  samovolje verskog lidera.Za to vreme – nikome ne služi i propada.

Programski koordinator  Forum 10 Fahrudin Kladničanin kaže da je inicijativa pokrenuta zbog velikog interesovanja građana Novog Pazara o Straroj novopazarskoj banji.

“Stara novopazarska banja je veoma značajan spomenik za našu zajednicu, a on  je  već tri godine zatvoren i propada. Taj objekat treba da služi građanima, kao što je služio vekovima unazad. Peticiju smo pokrenuli zbog velikog interesovanja građana ovog grada, koji takođe smatraju da im taj objekat pripada”, rekao je Kladničanin.

Prema rečima Kladničanina, peticija će biti prosleđena islamskim zajednicima i svim relevantnim institucijama, sa zahtevom da se status Stare banje reši.  On je pozvao građane da daju podršku ovoj inicijativi.

http://www.onlinepeticija.com/vratimo_staru_novopazarsku_banju_graanimakama

Stara novopazarska banja proglašena je spomenikom kulture i stavljena je pod zaštitu države.

 

Exit mobile version