Online ili klasična nastava?!

Ministarstvo prosvete po izbijanju epidemije u Srbiji uspostavilo je onlajn nastavu za sve razrede i nivoe obrazovanja u roku od tri-četiri dana. Đaci su faktički završili drugo polugodište, a studenti semestar online. Online nastava uticala je na različite načine kako na đake, tako i na profesore.

Đaci u Srbiji su od septembra svake druge nedelje borave u školi zbog epidemije virusa korona. Kada nisu u školi, učenici imaju časove preko interneta. Kombinovani model, podrazumeva da đaci svake druge nedelje dolaze u školu da vežbaju, konsultuju se i odgovaraju.

Pedagozi i profesori smatraju da je online nastava najviše uticala na socijalizaciju đaka i studenata. Za decu, pre svega, važna je socijalizacija, koja je po mišljenju pedagoga i profesora Andrijane Maksimović znatno narušena.

Period koji je pred nama pun je neizvesnosti, ističe ona, pa je jako bitno da se profesori i učenici međusobno prilagođavaju i iskoriste period da rade na sebi.

Na digitalnoj društvenoj platformi U-Report, koju je pokrenuo UNICEF, ankete sprovedene tokom aprila i maja pokazale su da 28 odsto mladih preferira onlajn učenje zbog fleksibilnosti u raspodeli vremena za učenje i odmor, a sličan procenat (24%) zbog toga što ima više slobodnog vremena.

Polovina ispitanika procenila je da su manje naučili kroz onlajn nastavu nego tokom redovne nastave. Njih 25 odsto ima osećaj da nema razlike i da su naučili isto, svega 14%odsto ističe da su stekli više znanja, a 10 odsto nije u mogućnosti da proceni. Takav utisak „gubitka“ posebno su iskazali gimnazijalci.

Mladi smatraju da bi za poboljšanje onlajn nastave prevashodno bilo značajno uskladiti zahteve nastavnika/profesora (49%), što se posebno ističe kod srednjoškolaca, napraviti bolji raspored aktivnosti (17%), poboljšati razmenu informacija (11%) i uvesti više onlajn predavanja u realnom vremenu (10%), što najviše ističu studenti, i proširiti izbor postojećih alata (7%).

Pedagozi savetuju da učenici i student počnu da izgrađuju stvarni osećaj za proces kombinovane nastave, jer samo na takav način mogu da odgovore svemu onome što ih očekuje u ovoj školskoj godini.

M. J.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO