Naslovna Featured Istaknuto Omerović: Skandalozne i provokatorske izjave o rehabilitaciji Miloševića

Omerović: Skandalozne i provokatorske izjave o rehabilitaciji Miloševića

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović saopštio je danas da su “učestale najave” političke rehabilitacije bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Milosevića “provokatorske i skandalozne”.

“Naknadna pamet i mantra da će Miloseviću suditi istorija i vreme, samo su pokušaj prikrivanja činjenica zločinačke politike koju je vodio taj čovek u godinama najvećeg stradanja, nazadovanja i uništavanja građana Srbije”, naveo je Omerović u pisanoj izjavi.
On je podsetio da su “građani Srbije presudili na izborima 2000”, dok “izmisljanje i pogrešna pitanja i tumačenja delova presude drugima, ne mogu i neće nikada osloboditi Milosevića krivice za stotine hiljada ljudi koji su stradali zbog njega i njegove politike”.
Omerović je naveo i da su najave političke rehabilitacije Miloševića “za svaku osudu, posebno što to nije zvanična politika Srbije”.
“Niko u Srbiji ne zeli da se vrate devedesete godine (20. veka). Vlada Srbije ima svoju politiku i program za šta je dobila podrsku ogromnog dela građana da vodi ovu zemlju u bolju budućnost. Tamo nema Milosevića!”, zaključio je Omerović.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je pre nekoliko dana da zapadni političari ćute o činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem preedniku Repoublike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom pre skoro pet meseci, priznao da nema krivice Srbije za genocid i ratne zločine u ratu u BiH 1992-1995.
Po nedavnom pisanju pojednijh domaćih medija, u presudi Karadžiću se navodi da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.
Potom je počasni predsednik Socijalističke partije Srbije i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik. Mrkonjićev predlog podržio je i lider socijalista Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije.

Exit mobile version