Omerović: Skandalozna i sramotna odluka o rehabilitaciji Draže Mihajlovića

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović smatra da je današnja odluka suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića, skandalozna i sramotna odluka koja Srbiju stavlja na poraženu stranu u Drugom svetskom ratu i koja će zategnuti odnose sa državama regiona.

Omerović je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio da ta odluka “vređa istinske borce protiv fašizma i ogromne žrtve” i da predstavlja reviziju istorije.

“Cinizam je što sudija kaže da nije utvrđivana činjenica da li je on ratni zločinac ili ne. Može sud vratiti Mihailoviću građanska prava…, ali nema tog suda koji može vratiti točak istorije, a u istoriji će Draža ostati tamo gde je od početka Drugog svetskog rata i bio – na strani Hitlera i saradnik okupatora”, tvrdi Omerović.

Prema njegovom mišljenju, u godini kada se obeležava 70. godina od pobede nad fašizmom, navedenom odlukom Srbija se odrekla svoje slavne antifašističke prošlosti.

Odluka suda, smatra Omerović, pokazuje i “odnos prema jedinom i stvarnom antifašističkom pokretu koji je Srbija imala – Titovim partizanima i mržnju prema komunistima”.

Antikomunizam, dodao je, nikada nije bio, niti će biti antifašizam.

“Niko nas neće razumeti što se odričemo svoje slavne oslobodilačke antifašističke istorije”, tvrdi Omerović, uz ocenu da se Srbija “izgleda stidi tog dela svoje istorije”.

On je upitao i da li rehabilitacija Mihailovića znači i rehabilitaciju programa Ravnogorskog pokreta čiji je on bio komandant.

To, tvrdi Omerović znači “izdaju, zločine, kolaboraciju sa Hitlerom, mržnju prema drugima, čisćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i i nenacionalnih elemenata”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO