Omerović: Presuda Karadžiću mali deo zadovoljenja pravde

BEOGRAD – Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je danas da je presuda Radovanu Karadžiću, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora, očekivana i da predstavlja samo mali deo zadovoljenja pravde.

Navodeći da je osuđen čovek koji je bio na najodgovornijoj funkciji i koji je bio upućen u sve aktivnosti tokom rata, Omerović je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio da je to i “osuda politike zločina i razdvajanja naroda koja je, na žalost, uspela i koja je sprovedena”.

“I zato, na žalost, danas u Bosni i Hercegovini za mnoge, sve sto je usmereno protiv drugih je na ceni… Sve što nervira druge se osnažuje, svaki i kriminalac i zločinac koji dolazi iz reda sopstvenog naroda je heroj… Sve što negira postojanje drugih je politika”, rekao je Omerović.

On je ocenio da će presuda samo na površinu izbaciti sve razlike koje postoje kada je u pitanju rat, jer i posle 20 godina od završetka rata u BiH mnogi predstavnici naroda te drzave se prvo gledaju i dozivljavaju kao neprijatelji.

“Rat, njegovi ciljevi i posledice još uvek svima služe kao pokrivač kada trebaju izbeći odgovore na pitanja o krađi i korupciji, o očajnoj ekonomskoj situaciji, velikom broju socijalno ugrozenih i nezaposlenih. Od danas više ništa nece biti isto! Od danas imamo i zvanične cinjenice koje je sud utvrdio”, rekao je Omerović.

Kako je istakao, ma koliko se mnogi trudili, davanjem naziva škola, nema više prostora za reviziju ili prekrajanje onoga što se dešavalo na prostoru Bosne i Hercegovine.

“Predstoji svima nama, od danas težak zadatak i posao da učimo mlade kako se zločini ne bi ponovili. Ako bude pameti i istinske spremnosti za pomirenje, od danas ćemo početi menjati i odnose među narodima, posebno među njihovim politickim liderima”, zaključio je Omerović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO