Omerović osudio predlog da se Vojna akademija nazove po Draži Mihajloviću

Povodom predloga amandmana da se Vojna akademija nazove po Draži Mihajloviću predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović je izjavio da je Draža Mihajlovic bio otpadnik i od kralja kome se zakleo na vernost, jer nije izvršio njegovu naredbu da se pridruži NOVJ.

’’Draža Mihjalović je znači bio dvostruki izdajnik, izdao je svog vrhovnog komandanta i otadžbinu. Čak i da je ostala kraljevina posle rata opet bi mu sudili. Kako bi taj čovek mogao biti primer vojnicima na Vojnoj akademiji i Vojsci koji moraju izvršavati naredbe a ne da ih preispituju. Ne može se dovesti u pitanje ni činjenica da su se jedinice pod njegovom komandom, na kraju rata,povlačile pred jedinicama NOVJ i Crvene armije,zajedno sa okupatorskim snagama’’ smatra Omerović.

On dodajde da bi, kada bi neko u Nemačkoj, Francuskoj ili Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu, Oslu nazovu po Hitleru, Petenu ili Kvislingu, u najmanju ruku išao u ludnicu, a u zatvor sigurno.

’’Možda bi predlagači trebalo da idu i dalje u svojim pokušajima rehabilitacije ratnih zločinaca i saradnika okupatora? Zašto ne predlože da se neki trg ili ulica u Beogradu nazove po Nikoli Kalabiću ili da se neko obdanište zove po Momčilu Đjujiću? Čudi me da se nisu setili da i nazive dva najveća sportska društva Crvena zvezda i Partizan promene. Ti omraženi komunisticki nazivi da ponesu imena “četnik” i “kokarda” Tako bi barem bili dosledni. Ovako ispadaju smešni’’ izričit je Omerović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO