OMEROVIĆ: Inicijativa za podizanje spomenika Bošnjacima, Albancima i Turcima koji su branili Beograd! “Želimo da otrgnemo od zaborava te ljude, a čini nam se da je proteklih 100 godina bilo zanemarivanja uloge Bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda”

BEOGRAD -Centar za istorijske studije i dijalog (CISID) iz Novog Sada predložio je danas skupštinskom Odboru za ljudska i manjinska prava da se podigne spomen ploča Muhamedanskim bataljonima koji su učestvovali u oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu.
CISID je predložio da se spomen ploča postavi na mestu u blizini koga se nalazila brigada kojom je komandovao Šemsa Midović, a da bi idealne lokacije bile zgrada Narodnog pozorišta, ili Narodnog muzeja. Oni su predložili i da se po tom bataljonu imenuje jedna kasarna u Srbiji ili deo ulice na Adi Ciganliji.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović rekao je da je to jedna od najplemenitijih ideja koja se pojavila u poslednjih nekoliko decenija i da ne veruje da u parlamentu postoji politička stranka koja je neće podržati.
“Želimo da otrgnemo od zaborava te ljude, a čini nam se da je proteklih 100 godina bilo zanemarivanja uloge Bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda. Oko 15 odsto vojnika koji su branili Beograd bilo je muslimanske veroispovesti”, rekao je Omerović na konferenciji za novinare.
On je dodao bi pored zahvalnosti ljudima koji su branili Beograd, Srbija trebalo da misli na budućnost “naročito u današnjim vremenima pojačanih tenzija između dve države i dva naroda”.
“Mislim da ovakav odnos prema nacionalnim manjinama, pogotovo prema nacionalnoj manjini koja je učestvovala u srpskoj vojsci i branila grad Beograd može samo doprineti vraćanju dobrih odnosa i poverenja”, rekao je Omerović.
Predsednik CISID Srđan Milošević rekao je a je postavljanje spomen obeležja i sećanje na Muhamedanski bataljon deo šireg projekta sećanja na velike događaje i ličnosti koje su pripadale nacionalnim manjinama i imale pozitivnu ulogu u istoriji Srbije, ali su bile zapostavljene.
“Njihovo delovanje nije vidljivo u javnosti, nije vidljivo u kulturi sećanja i mi želimo da istaknemo delovanje tih pripadnika nacionalnih zajednica koje je bilo pozitivno”, rekao je Milošević.
U sastavu Muhamedanskih bataljona bili su muslimani – etnički Bošnjaci, Albanci i Turci koji su mobilisan Sandžaku, na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji. Jedinica koju je predvodio komandant Midović 1915. godine branila je centar Beograda od Austrougarske 9. oktobara 1915. godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO