Omerović – Državljani Srbije koji su u Siriji i Ukrajini ako se vrate za 10. dana neće biti gonjeni

Beograd – Novi Pazar – Izmene Krivičnog zakonika koje se tiču učešća srpskih državljana u ratovima u drugim državama neće se primenjivati retroaktivno, a svi građani koji se ne vrate sa ratišta do početka primene zakona, biće počinioci tog krivičnog dela, izjavio je danas poslanik SDPS Meho Omerović.

Omerović je rekao da će izmene Krivičnog zakona, o kojima će parlament danas raspravljati, početi da se primenjuju za desetak dana, i naveo da se oko 40 građana Srbije trenutno nalazi na nekom ratištu u stranim zemljama.
“Svi oni državljani Srbije koji se trenutno nalaze bilo u Siriji, bilo u Ukrajini, imaju oko 10 dana da se vrate. Ukoliko se do tad ne vrate, biće smatrani počiniocima tog dela i onda će biti procesuirani”, rekao je Omerović za B 92.

On je istakao da je usvajanje izmena zakona neophodno, jer se mora hitno, efikasno i na odgovoran način reagovati na sve izraženiju pojavu odlazaka i vrbovanja naših građana za učešće na nekim ratištima.
“Suština zakona je da se sačuvaju ljudski životi”, rekao je Omerović.

Upitan da li je neko tražio usvajanje tih odredbi Krivičnog zakona, Omerović je rekao da je situacija u Siriji i Ukrajini ubrzala spremnost vlade, ali i podstakla “neku vrstu usplahirenosti” međunarodne zajednice da se hitno reaguje.

Izmenama Krivičnog zakonika u pravni sistem Srbije uvode se dva nova krivična dela – učestvovanje u ratu ili u oružanom sukobu u stranoj državi i organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.

Za krivično delo kada je u pitanju učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a teži oblik tog krivičnog dela je ono kada je učinjeno u sastavu grupe i tada je propisana kazna od jedne do osam godina.

Za organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi predviđena je kazna zatvora od dve do 10 godina.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO