Naslovna Sandžak Novi Pazar Okrugli sto na temu interkulturalnog razumevanja kao faktora održavanja mira na Zapadnom...

Okrugli sto na temu interkulturalnog razumevanja kao faktora održavanja mira na Zapadnom Balkanu

okrugli-sto-na-temu-interkulturalnog-razumevanja-kao-faktora-odrzavanja-mira-na-zapadnom-balkanu

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru i Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, organizovali su Okrugli sto na temu interkulturalnog razumevanja kao faktora održavanja mira na Zapadnom Balkanu. Učesnici su naglasili važnost dijaloga i tolerancije u očuvanju stabilnosti u regiji. Potrebno je, smatraju, izbegavati nacionalističke i ekstremističke retorike te podupirati inkluzivne politike koje promovišu raznolikost i međukulturnu suradnju.

U ime organizatora današnjeg Okruglog stola,rektor Internacionalnog univerziteta prof.dr Suad Bećirović i predsednik Pododbora za nauku i obrazovanje Prof.dr Jahja Ferhatović zahvalili su partnerima na ovom projektu što su prepoznali značaj teme i danas otvoreno govorili o problemima i predlozima za rešenja kako bi se očuvao mir na Zapadnom Balkanu.

“Ideja je da se na Okruglom stolu susretnu srpski i bošnjački profesori,naučnici iz oblasti bezbednosti,kako bi pružili ruku jedni drugima ,kako bi običan svet mogao da vidi da mi sedimo i treba često da sedimo jedni sa drugima kako bi saznali šta jednu ili drugu zajednicu ugrožava”,rekao je Prof.dr Darko Trifunović,direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Čast i zadovoljstvo zbog prisustvovanja na današnjem Okruglom stolu izrazio je i zamenik predsednika Odbora za bezbednost i unutrašnje poslove Aleksandar Marković

“Svi univerziteti i visokoškolske ustanove su uvek bile kolevke,odnosno inkubatori različitih društvenih dijaloga”,kazao je dekan Fakulteta za inženjerski menadžment,prof.dr Vladimir Tomašević.

“Cilj ovog okruglog stora jeste da demistificiramo i pomognemo u savladavanju problema negativnih pojava”,naglasio je prof.dr Sanid Dizdarević ispred Univerziteta modernih znanosti CKM iz Mostara i ispred Instituta za nacionalnu bezbednost iz Beograda.

Poruka sa današnje tribine bila je da treba unaprediti saradnju svih naroda na Balkanu i na taj način sačuvati njihove kulture a samim tim i mir na ovim prostorima.

Exit mobile version