OI Rio: Treće zlato za Usaina Bolta

Brojna olimpijska odličja podijeljena u atletici, tenisu, golfu, boksu, hrvanju

Jamajčanski sprinter Usain Bolt treći je put zaredom osvojio naslov olimpijskog pobjednika na 100 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. On je u finalu trčao 9.81 sekundi i tako za osam stotinki nadmašio srebrnog Amerikanca Justina Gatlina, dok je bronzu osvojio Kanađanin Andre De Grasse sa 9.91.

Bolt u Riju nije bio blizu svom svjetskom rekordu od 9.58, kojega je postavio prije sedam godina na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, pa niti vlastitom olimpijskom rekordu od 9.63 iz Londona prije četiri godine, no pokazao je kako je najbrži čovjek na svijetu i sedmicu dana prije svog 30. rođendana usprkos što je uoči nastupa u Riju imao velikih problema s povredama.

Svjetski rekod Van Niekerka

Južnoafrikanac Wayde van Niekerk osvojio je naslov olimpijskog pobjednika na 400 metara, a u finalu je postavio novi svjetski rekord s vremenom od 43.03 sekundi čime je za 15 stotinki nadmašio 17 godina staro vrijeme Amerikanca Michaela Johnsona.

Do srebra je stigao Kirani James (Grenada), koji je branio zlato od prije četiri godine iz Londona, sa 43.76, dok je bronzu osvojio olimpijski pobjednik iz Pekinga u ovoj disciplini, LaShawn Merritt (SAD) sa 43.85. I lani na SP u Pekingu ova su tri trkača osvojila medalje, i tada je Van Niekerk bio zlatni, no Merritt je uzeo srebro, a James broncu.

Kolumbijka Caterine Ibarguen osvojila je naslov olimpijske pobjednice u troskoku u Rio de Janeiru i tako osvojila posljednji veliki naslov koji joj je nedostajao.

Ibarguen (32) je posljednjih nekoliko godina uvjerljivo najbolja troskokašica na svijetu, osvajala je naslove svjetske prvakinje u Moskvi 2013. i Pekingu 2015., te je karijeru okrunila olimpijskim zlatom nakon što je prije četiri godine u Londonu bila srebrna iza Kazahstanke Olge Ripakove.

Do zlata je Ibarguen stigla skokom od 15,17 metara što je najbolji rezultat ove sezone, srebro je osvojila mlada 20-godišnja Venezuelanka Yulimar Rojas, koja je ranije ove godine osvojila naslov svjetske dvoranske prvakinje, sa 14,98 metara, dok je braniteljica naslova Ripakova (31) stigla do bronce sa 14,71 metara.

Murray odbranio naslov

Britanac Andy Murray odbranio je naslov olimpijskog pobjednika u tenisu nakon što je u finalu u Rio de Janeiru nakon četiri sata igre savladao Argentinca Juana Martina Del Potra sa 7:5, 4:6, 6:2, 7:5.

Murray je trijumfom protiv Del Potra postao prvi teniser koji je odbranio olimpijsko zlato, a do tog je rezultata stigao nakon dramatičnog dvoboja s obiljem preokreta.

Ranije je u susretu za bronzano odličje Japanac Kei Nishikori nadigrao Španca Rafaela Nadala sa 6:2, 6:7, 6:3. Nishikori je prvi Japanac koji je osvojio medalju nakon 1984. godine i povratka tenisa u olimpijski program, a ukupno drugi u historiji.

Ruske teniserke Jekaterina Makarova i Jelena Vesnina osvojile su u Rio de Janeiru olimpijsko zlato u konkurenciji ženskih parova, nakon što su u nedjeljnom finalu pobijedile Švicarke Timeu Bacsinszky i Martinu Hingis sa 6:4, 6:4.

Bronzu su još u subotu osvojile Čehinje Lucie Šafarova i Barbora Strycova koje su sa 7:5, 6:1 nadigrale svoje sunarodnjakinje Andreu Hlavačkovu i Lucie Hradecku.

Zlato za kilogram više

Kineskinja Meng Suping osvojila je naslov olimpijske pobjednice u dizanju tegova u kategoriji preko 75 kilograma. Ona je podigla kilogram više od srebrne Kim Kuk Hyang iz Sjeverne Koreje, odnosno 21 kilogram više od brončane Amerikanke Sarah Robles.

Meng je u Riju napokon prekinula svoj niz srebrnih medalja, bila je svjetska doprvakinja posljednje dvije godine, a do najvećeg uspjeha je stigla s podignutih 307 kilograma (130 u trzaju i 177 u izbačaju).

Francuska reprezentacija u sastavu Yannick Borel, Gauthier Grumier, Daniel Jerent i Jean-Michel Lucenay osvojila je naslov olimpijskih pobjednika u maču u posljednjoj mačevalačkoj disciplini u Rio de Janeiru.

Francuzi su u finalu uvjerljivo sa 45:31 savladali Italijane Enrica Garozza, Marca Fichera, Paola Pizza i Andreu Santarellija. Mađarska (Geza Imre, Gabor Boczko, Andras Redli i Peter Somfai) osvojila je bronzu pobjedom od 39:37 protiv Ukrajine.

Peta titula za Kennyja

Britanac Jason Kenny odbranio je naslov olimpijskog pobjednika u sprintu u biciklizmu na pisti u Rio de Janeiru uvjerljivo u finalu savladavši sunarodnjaka i „cimera“ u Olimpijskom selu Calluma Skinnera.

Za 28-godišnjeg Kennyja ovo je ukupno peto olimpijsko zlato u karijeri, uz dva pojedinačna naslova u sprintu ima i tri uzastopna (Peking 2008, London 2012, Rio 2016) u ekipnom sprintu, a uz to ima i srebro iz pojedinačnog sprinta iz Pekinga. Kenny je i aktualni svjetski prvak u ovoj disciplini, a u Riju je pokazao kako mu trenutačno nema premca.

Broncu je osvojio Rus Denis Dmitrijev koji je bio bolji od Australca Matthewa Glaetzera.

Kineskinja Shi Tingmao (24) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u skokovima u vodu s daske visine tri metra. Ona je u finalu bila uvjerljivo bolja od srebrne sunarodnjakinje He Zi, dok je bronzu osvojila Italijanka Tania Cagnotto.

Aktuelni svjetski prvak u kategoriji do 74 kilograma, ruski hrvač Roman Vlasov (25) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u Rio de Janeiru u kategoriji do 75 kilograma grčko-rimskim stilom. On je u finalu sa 5:1 bio bolji od Danca Marka Overgaarda Madsena.

Bronzane medalje su osvojili Korejac Kim Hyeon-woo i Iranac Saeid Morad Abdvali.

U kategoriji do 59 kilograma zlato je osvojio Kubanac Ismael Borrero Molina koji je tako svjetskom naslovu dodao i olimpijski. On je u finalu prekidom svladao Japanca Shinobua Ota, dok su bronce osvojili Norvežanin Stig Andre Berge i Uzbekistanac Elmurat Tasmuradov.

Boksersko zlato Dusmatovu

Uzbekistanac Hasanboj Dusmatov osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u boksu u kategoriji do 49 kilograma nakon što je u finalu u nedjelju jednoglasnom odlukom sudaca savladao Kolumbijca Yurberjena Herneya Martineza. Bronzane medalje osvojili su Kubanac Joahnys Argilagos i Amerikanac Nico Miguel Hernandez.

Britanski golfer Justin Rose osvojio je u nedjelju zlatno odličje u povratku ovog sporta nakon 112 godina izbivanja s olimpijskih igara. Za 36-godišnjeg bivšeg pobjednika US Opena (2013.) ovo je najveći trijumf u karijeri, a do njega je stigao pobijedivši u uzbudljivoj završnici Šveđanina Henrika Stensona, ovogodišnjeg osvajača British Opena. Bronzu je za SAD osvojio Matt Kuchar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO