Naslovna Featured Istaknuto Održana prva tkačka kolonija u Novom Pazaru, prilika za učenje i druženje

Održana prva tkačka kolonija u Novom Pazaru, prilika za učenje i druženje

odrzana-prva-tkacka-kolonija-u-novom-pazaru,-prilika-za-ucenje-i-druzenje

NOVI PAZAR – Dvanaest tkalja iz Novog Pazara, ali i nekoliko gradova iz različitih delova Srbije na prvoj tkačkoj koloniji u Novom Pazaru družilo se i otkrivalo tajne sjeničko-pešterskog ćilima koji je od 2018. godine na listi kulturnih nematerijalnih dobara naše zemlje.

Sjeničko-pešterski ćilim je prepoznatljiv po geometrijskim i cvetnim šarama, kornjača, bombicama, perunikama, ljubičicama i lalama. Neki od primeraka krase paviljon Srbije na svetkom salonu u Dubaiju.

Ovakve kolonije, u organizaciji “Etno mreže”, održavaju se već pet godina sa ciljem očuvanja ćilimarstva i unapređivanja veština tkalja iz cele Srbije, a samim tim i njihovim ekonomskim osnaživanjem.

“Zadovoljni smo što smo, uprkos izazovima, uspeli da organizujemo prvu koloniju u Novom Pazaru, u slavu sjeničko-pešterskog ćilima koji se na ovim prostorima izrađuje vekovima. Ove kolonije su i jedan od mehanizama podrške naporima da tradiciju ćilimarstva sačuvamo i da ga stavimo u službu lokalnog razvoja i zapošljavanja žena “, kaže predsednica “Etno mreže” Violeta Jovanović.

U organizaciji kolonije učestvovalo je i udruženje Pazarski bazar rukotvorina, a podržali su je NALED, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo poljoprivrede Srbije. Ove manifestacije podržale su i strane diplomate, među kojima je i ambasador Belgije Kun Adam.

“Očuvanje tradicije, u kombinaciji sa ekonomskim osnaživanjem žena je jedan od naših ciljeva. Posebno je to važno za Novi Pazar, grad koji je propatio zbog epidemije korona virusa i sa visokom stopom nezaposlenosti. Zbog toga je važno da se podrži svaka aktivnost koja dovodi do zaposlenja, a pogotovo žena čija je uloga u društvu krucijalna “, poručio je Adam.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima kolonije i prijatan boravak u gradu, zahvalivši se organizatorima i sponzorima kolonije.

“Ciljevi ovih kolonija su očuvanje tradicije, ekonomsko osnaživanje žena i zapošljavanje što se podudara sa ciljem Gradske uprave da ulažemo i razvijamo malu privredu. Tradicija ćilimarstva u ovom kraju je duga i mi ćemo učiniti sve da se ona ne zaboravi i sačuva, kao i da podržimo dalje aktivnosti Pazarskog bazara rukotvorina i zapošljavanja žena u ovom sektoru “, naglasio je gradonačelnik.

Među tkaljama iz Loznice, Inđije, Bora, Pančeva, Sremske Mitrovice je i jedan muškarac, David Van der Kamp iz Sokobanje koji se, nakon školovanja u Hong Kongu, vratio u Srbiju i nastavio da se bavi zanimanjem koje voli od malih nogu.

“Od malena tkam i pletem, a tkačke kolonije su mi pasija. Na njima učim, pratim šta se radi, ali i radim na promociji kulturnog nasleđa Srbije. Širom sveta pokazujem našu baštinu i shvatio sam da smo cenjeniji u svetu nego u Srbiji – priča David i dodaje da je u Novom Pazaru naučio šare i motive sjeničko-pešterskog ćilima.”

Esmana Kurtanović ima višedecenijsko iskustva u tkanju. Radila je u “Vojin Popoviću” gde je usavršila ovaj zanat.

“I pored toga, ovo mi je bilo itekako potrebno. Naulila sam da tkam sa sedam godina od svoje majke, a potom sam radila preko 20 godina u “Vojin Popoviću”. Novom Pazaru je potrebna ova kolonija kako bismo se, mi žene, družila, razmenjivale iskustva i učile jedna od druge. Odlična je kolonija “, dodala je ona.

Gosti Novog Pazara danas su u društvu gradonačelnik I domaćina obišli znamenistosti našeg grada.

indeksonline.rs

Exit mobile version