Održana komemoracija ubijenim službenicima ambasade

699

Komemoracija poginulim radnicima Ambasade Srbije u Libiji, Slađani Stanković i Jovici Stepiću, održana je danas u Ministarstvu spoljnih poslova. Ministar Ivica Dačić rekao je na komemoraciji da je Srbija učinila sve da oslobodi svoje otete državljane i da će učiniti sve da sazna punu istinu zašto su i kako poginuli.

“Srbija traži objašnjenje zašto su baš oni postali kolateralna šteta vazdušnih napada američkih snaga”, rekao je Dačić.

On je rekao da je obdukcija tela poginulih potvrdila da je smrt nastupila kao posledica vazdušnih udara, a da će istragautvrditi da li su bili meta ili koletaralna šteta, žrtve propusta ili greške.

“Nažalost, za Slađanu i Jovicu, njihove porodice i sve nas, istina je da njih više nema. Da li su bili meta ili kolateralna šteta, žrtve propusta ili greške, takođe će biti utvrđeno. Šta god da se ispostavi, oni se mogu nazvati i žrtvama vremena u kojem živimo i u kojem nije više bezbedno ni na ulicama Pariza, Istanbula ili Džakarte”, rekao je Dačić.

Ministar je obećao pomoć porodicama poginulih, a javnost i medije zamolio da ne vređaju uspomene na njih senzacionalističkim tvrdnjama “koje nemaju veze sa realnošću”.

“Da li postoji i neka odgovornost unutar nas je drugo pitanje, ali ne smemo zaboraviti da su za njihovu smrt krivi oni koji su ih oteli i oni koji su ih ubili”, rekao je Dačić.

Obraćajući se porodicama, Dačić je kazao da su Slađana Stanković i Jovica Stepić svojim stradanjem postali simboli velikog broja radnika tog ministarstva koji obavljaju veoma važne poslove za svoju zemlju.

“Postali su simbol onih radnika koji se ne vide i ne naplaćuju svoj patriotizam. Onih čije porodice nose njihov krst a deca odrastaju gde i kako moraju i mogu. Onih sa kojima bi se svi u Srbiji menjali, dok se ne desi Sabrata”, rekao je on.

Načelnik službe veze Miroljub Ivezić, kolega poginule Slađane Stanković, rekao je da je ta služba ovih dana “nema i u šoku i neverici”, jer se takva tragedija nikada ranije nije dogodila.

“Nadali smo se da vest nije tačna da tebe više nema, da je porodica ostala bez majke i supruge, a mi bez najboljeg druga i kolege. Istina je, nažalost, surova…”, rekao je Ivezić govoreći o Slađani Stanković.

On je porodicama stradalih rekao da treba da budu ponosni na njih, a da od službe veze uvek mogu da očekuju podršku.

Komemoraciji su prisustvovale porodice ubijenih službenika ambasade, zaposleni u MSP, kao i premijer Aleksandar Vučić.

izvor: N1