Naslovna Sandžak Novi Pazar Održana javna tribina povodom izrade strateških dokumenata za JKP „Vodovod i kanalizacija“...

Održana javna tribina povodom izrade strateških dokumenata za JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar

vodovod_prezentacija_02

Novi Pazar – Javna tribina povodom izrade strateških dokumenata za JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar održana je 28. novembra. U uvodnom delu skupu se obratili g-din Hanefija Brničanin, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar, direktor JP Vodovod g-din Rizah Zaimović „Bistrica“ Bijelo Polje, g-din Mithat Bahović, task menadžer u Zajedničkom tehničkom sekreterijatu Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora i g-din Radomir Milovanović, direktor MSP Konsalting Kraljevo.

Predstavljen je projekat „Jačanje ekonomskog razvoja kroz održivo upravljanje vodnim resursima“, koji je finansijski podržala Evropska unija kroz Prekogranični program Srbija – Crna Gora. Projekat je počeo sa realizacijom u septembru 2012. i aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom. Partneri u Republici Srbiji su JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar i Grad Novi Pazar, dok partnerstvo iz Crne Gore čine JP „Bistrica“ Bijelo Polje, Opština Bijelo Polje i Uprava za vode Crne Gore. U okviru porjekta potpisan je Memorandum o saradnji između 10 institucija u Crnoj Gori i Republici Srbiji, što dodatno garantuje održivost projekta.

U proteklom periodu uspešno su završeni radovi na renoviranju šest pumpnih stanica koje su opremljene hidro-mašinskom opremom tako da je dodatno poboljšan sistem vodosnabdevanja u Novom Pazaru.
U narednoj godini stvoriće se strateški okvir za održivo i efikasno upravljanje vodni, resursima i sistemima za navodnavanje, podićiće se znanje i svest populacije u prekograničnoj oblasti u vezi sa potrebama i važnosti očuvanja vodinih resursa. Uz tehničku podršku MSP Konsalting iz Kraljeva izradiće se sledeći dokumenti Strategija održivih sistema vodosnabdevanja i rešavanje problema navodnavanja, Akcioni plan za realizaciju pomenute strategije, Pravila ponašanja i Medija plan.

Kako bi ova dokumenta učinili sadržajnijim i uključili zainteresovane građane u proces izrade istih, partneri na projektu su organizovalai javnu tribinu kako bi od građana čuli mišljenje, dali im priliku da iskažu svoje stavove i probleme koji se odnose na vodsnabdevanje i navodnavanje.
Neke od tema koje su učesnici predložili su vodosnabdevanje seoskih područja, kontrola gubitaka vode, renoviranje dotrajale vodovodne mreže, korišćenje alternativnih izvora vode.

sandzakhaber / izvor: novipazar.rs

Exit mobile version