Održan seminar  “Političko osnaživanje i liderstvo žena”

Seminar  “Političko osnaživanje i liderstvo žena” koji je danas organizovan u Novom Pazaru  namenjen je lokalnim liderkama i njihovom osnaživanju. Savet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Novog Pazara,  Akademije ženskog liderstva i agencije Ujedinjenih Nacija za ravnopravnost polova UN women organizatori su ovog seminara koji se osim u ovom gradu realitzuje u još 14 širom Srbije.  Seminar traje dva dana.

“Političko osnaživanje i liderstvo žena” tema je seminara na kom su prisustvovale odbornice ali i sve one žene koje žele da se bave politikom. Jednoglasne su žene bile u tome da je bavljenje politikom pitanje društvene odgovornosti. Kao i to da je politika najbolja platforma sa koje se nešto može promeniti u društvu.

“Šta je to zbog čega smo mi tu gde jesmo? Zbog čega se bavimo politikom? Šta bismo promenili dok se bavimo tom politikom i kako na kraju želimo da nas upamte? Ideja svih nas jeste, da se žene predstave kao donosioci odluke, što one u stvari zaista to jesu. Nekako mi bežimo od kamera, bežimo od tog javnog nastupa i bežimo od toga da svojim likom i delom kažemo DA to je naš stav. DA, to je odluka za koju smo radili! DA, mi smo uticali na donošenje te odluke!”, objasnila je za RTV Novi Pazar predsednica Saveta za rodunu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Novog Pazara Alma Šarenkapić.

U period od 2020. do 2024. godine statistika pokazuje da je na lokalnom nivou samo 13 posto gradonačelnica ili predsednica opština, dok je članica Veća tek 22 posto. Ovakvi seminari služe da se što više žena uključi u politiku i bude ravnopravna sa ostalima.

“Cilj je da pomognemo ženama, da ih povežemo, da im pokažemo da one mogu da urade stvari i da menjaju svoje zajednice. Da treba da preuzimaju odgovornosti koje su im date, u smislu izbora na mestima gde se nalaze, i da se bave rodnom ravnopravnošću. Pre svega unapređenja položaja devojaka i devojčica, stvaranjem jedne atmosfere u kojoj će ženama biti lakše da rade bilo koje poslove”, kazao je predsednik upravnog odbora Akademije ženskog liderstva Miloš Đaić.

Učešće na ovom seminaru uzele su žene iz različitih društvenih i političkih sfera. Ono što su istakle je da će ono što odavde ponesu sigurno preneti na ostale mlade žene koje žele da stupe u političke vode.

“Od ovog seminara danas očekujemo da čujemo neke značajne nove informacije. Da i mi međusobno znanje, koje imamo, podelimo sa ostalim učesnicama seminara. I naravno nakon izlaska iz ove prostorije da sve to prenesemo na šire mase, na naše devojke, naše žene, naše majke i naše sestre. To nam je negde zajednički cilj bez obzira iz koje političke opcije dolazimo” istaka je potpredsednica Saveta za rodunu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Novog Pazara Semrija Smailović.

“Očekujem dodatnu inspiraciju. Da svaka žena uzme aktivno učešćekako bi krenule pozitivne promene u našem gradu. Ceo ovaj seminar budi tu pozitivnost i otkriva naše probleme i daje mogućnosti kako da ih u budućnosti rešimo”, rekla je  istoričarka umetnosti i članica SDP-a  Enisa Huseinović.

“Želim da naučim zapravo šta je politika. Koje su to funkcije. Šta zapravo nosi i koje su to odgovornosti koje politika daje. Krajnji rezultat je da prenesem stečeno znanje na buduće generacije“, kazala je student i članica SDP-a Taida Ujkanović.

“Ovde sam danas prvenstveno ispred odborničke grupe SDP-a i kao odbornik u Skupštini grada Novog Pazara okupili smo se da se edukujemo, šta zapravo znači žensko liderstvo. Cilj ovog okupljanja i seminara je da razvijemo samopouzdanje, prvenstveno kod sebe pa i kod ostalih žena”, istakla je vaspitačica PU “Mladost”  i odbornica SDP-a Muamera Biberović.

Još jedan od ciljeva ovog seminara je stvaranje jednakih mogućnosti za sve žene u Srbiji. Da žena na selu u Vojvodini kao i žena na Pešteri zaista imaju iste mgućnosti a da je sistem taj koji te mogućnosti stvara.

A.A.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO