Održan Festival televizijskog dokumentarnog filma

U Novom Pazaru održan je još jedan Festival dokumentarnog televizijskog filma. Svoje stvaralaštvo predstavili su istaknuti televizijski autori Mašan Lekić i Vanja Nikolić.

Vanja Nikolić je za kratko vreme stekla popularnost kroz veoma gledani serijal „S Vanjom u planine“ na Balkan trip TV.

Kroz svoje  dokumentarce i reportaže ona prikazuje skrivene krajeve Srbije, do kojih nije lako doći. To su i najlepši predeli u našoj zemlji. Popela se na gotovo 50 najviših vrhova u Srbiji i susedstvu.

U svakoj od epizoda emisije “Sa Vanjom u planine”, ova energična žena kroz lični utisak opisuje sve lepote prirode i vrhova planina, pobede i iskušenja…

„To je budućnost. Nama je to jedino rešenje, ne samo nama u Srbiji, već čitavom čovečanstvu… Povratak prirodi je nešto na šta moramo da se baziramo. I presrećna sam što se moja emisija bavi takvim temama“, kaže Vanja, govoreći o misiji koju ima.

Vanja je  kroz pretposlednju emisiju  ovogodišnje sezone pokazala i na šta su sve autori spremni zarad dobre emisije. Povredila se tokom snimanja paraglajding leta, što su posetioci na festivalu mogli da vide u filmu koji je prikazan.

„Na snimanju 50 jubilarne epizode zadobila sam prelom12 pršljena. Zato već pet meseci ne snimamo, ali se nadam da ćemo se uskoro vratiti tom poslu“, kazala je Vanja, koja se prisetila i kada je na snimanja išla samo sa suprugom, a danas ima čitav tim saradnika.

Svoje dokumentarne serijale, koje emituje na Prvoj televiziji predstavio je Mašan Lekić. Publika u Novom Pazaru mogla je da pogleda sadržaje iz emisija o ubijenoj pevačici Jeleni Marjanović, Zemunskom klanu i Ljubi Zemuncu.

„Ono što mene čini srećnim, u dve škole na časovima građanskog vaspitanja deci su emitovali moju emisiju. Ne neku iz ovih crnih serijala o ubistvima, već o dečaku koji je nasamaren preko interneta i kidnapovan“, kazao je Lekić.

Iza njega je na desetine realizovanih velikih projekata.

„Najteže su mi priče o tome kada stradaju deca“, kazao je on i podsetio na dokumentarne filmove koje je posvetio tome, posebno apostrofirajući slučaj male Tijane Jurić.

Kako nastaju ove emisije – to je ono što je publiku najviše zanimalo.

„Kada idemo u epohu, a to često činimo…. Kada smo radili priču o Dušku Popovu vraćali smo se u 1940-1045. godinu… tada je trebalo mnogo vremena. Trebalo je istražiti priču, naći sagovornike, garderobu, vozila iz tog vremena, lokacije…  Neke epizode umemo da radim i po dva meseca, a neke po dve nedelje“, objasnio je ovaj popularni televizijski autor.

Retki su mediji u Srbiji koji neguju dokumentarne televizijske sadržaje, zbog zahtevnosti njihove izrade i neophodnih resursa. Cilj ovog festivala je da se oni promovišu, jer su veoma važni i ostavljaju trag o jednom vremenu.

„Televizijske stanice, posebno lokalne, na žalost, retko pripremaju dokumentarne sadržaje, a i kada ih ima, oni su usled nedostatka finansija i „jurnjave“ za dnevno političkim temama, nekvalitetno odrađeni. Ovaj događaj promoviše dokumentaristiku, koja na pravi način informiše o realnim događajima, ljudima i njihovim životima…“,  kaže Zoran Maksimović iz Udruženja „Journalistic plan“, koje je organizovalo ovaj Festival.

Festival televizijskog dokumentarnog filma održan je u Novom Pazaru, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

 

 

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO