Naslovna Featured Istaknuto Održan Festival televizijskih dokumentaraca

Održan Festival televizijskih dokumentaraca

odrzan-festival-televizijskih-dokumentaraca

Udruženje “Journalistic plan” u Novom Pazaru organizovalo je prvi Festival televizijskog dokumentarnog filma. Predstavljeno je više različitih priča i istaknuta važnost ove forme u televizijskim programima.

Publika u Novom Pazaru najpre je čula brojne zanimljive detalje o goranskoj tradiciji. Zanimljivu ljubavnu priču oslikao je svojim dokumentarnim televizijskim filmom Žarko Joksimović.

„Džemilje gorska hanuma“, naziv je ovog ostvarenja, koje je privuklo pažnju čitavog regiona.

„Mislim da smo uspeli da jednu itekako pevanu baladu među Gorancima pretočimo u televizijsku baladu o Jusufu i Džemilji“, kazao je ovaj poznati televizijski autor iz Prištine.

On je čak tri godine radio na ovoj dokumentarnoj priči.

„S obzirom da se radi o jednoj poprilično konzervatnivnoj sredini, trebalo je dosta vremena da se prikupi onoliko materijala i sagovornika“, objasnio je Joksimović.

Film zanimljivog naslova „Đurđevdan u selu koga više nema“, pobrao je nagrade na brojnim festivalima. On oslikava realnost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Đurđevdan  je jedini dan u godini kada se meštani vrate selu odakle su im koreni, a koje su silom prilika morali da napuste.

„Kroz ovu priču se provlače nada i želja nekadašnjih stanovnika Gornjeg Sela, podno Šar planine, da se vrate  i da Đurđevdan slave kao nekada. Međutim, ovaj film je poslednji dokument koji od zaborava čuva proslavu svetkovine u tom selu“, ističe autorka Aleksandra Jovanović.

Prva televizija, kao jedna od retkih koja neguje dokumentaristiku predstavila se ekskluzivnom pričom o Igoru Milanoviću. Exploziv je uradio prvi dokumentarac o njemu i prvi film takve vrste koji svedoči da on i nije imao nameru, a postao je najbolji na svetu.

“Letela sam paraglajderom, pretili su mi smrću, provela sam 8 sati u javnom toaletu, videla sam čoveka 26 godina posle njegove smrti, spasila sam minimu dva dečija života u poslednjem stadijumu bolesti, ušla sam u divlji rudnik bez ikakve zaštite, dala poslednjih 20 evra sagovorniku… samo da bih dobila priču”, kaže novinarka i voditeljka Exploziva Jasna Đurović.

Ona smatra da mediji više treba da se okrenu ovoj formi.

“Mnogo je važno da dokumentarnih sadržaja bude što više u srpskim medijima. Ne samo da  se na taj način plasira kultura, ne samo da tako plasirate realan život, nego i novinarima pružate mogućnost da rade svoj posao, a ne samo da prenose informacije i da pronalaze neka rešenja za problem”, kazala je autoka.

Ovaj Festival dokumentarnog televizijskog filma u Novom Pazaru, podržalo ga je Ministarstvo kulture i informisanja.

Exit mobile version