Naslovna Vijesti ODLUKA ISLAMSKE ZAJEDNICE Reis krenuo u borbu protiv vehabija, zatvaraju se...

ODLUKA ISLAMSKE ZAJEDNICE Reis krenuo u borbu protiv vehabija, zatvaraju se „paradžemati“ u Sandžaku se još ćuti!

Islamska zajednica u BiH obvezala je glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima, kako se navodi, „paradžemata”, te ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH.

Kako se navodi, uputstvo imamima izdato je na osnovu dopisa reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića, te na temelju zaključka usvojenog na sastanku muftija od 14. prosinca 2015. godine.

– Obvezuju se glavni imami da do kraja siječnja 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je nužno ukazati na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja veljače 2016. godine, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti naših džemata – navodi se u uputstvu koje je glavnim imamima poslato iz tuzlanskog muftijstva.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji na desetine ilegalnih mesdžida u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice.

Exit mobile version