Odlučeno po kom principu će se odvijati nova školska godina, jedan uslov moraće svi da ispoštuju

Već nekoliko dana nagađa se po kom principu će se odvijati nova školska godina, koja samo što nije počela, a iako se govorilo o takozvanim zonama gde bi jedni đaci imali redovnu nastavu, drugi kombinovanu, a treći skroz prešli na učenje onlajn, ipak će učenici od 1. septembra sesti u svoje klupe, ali sa obaveznim nošenjem maski.

Član Kriznog štaba i epidemiolog prof. dr Predrag Kon navodi da je odlučeno da se nastava u svim školama odvija normalno, ali da će učenici biti u obavezi da na časovima nose zaštitne maske, piše Objektiv.

Doneta je odluka da se krene normalno u školu, ali sa maskama.

Predrag Kon

– Apelujem da se starija deca od 12 godina vakcinišu jer je vakcina (Fajzer/Bajontek) registrovana i prikladna za decu. Smeta mi roditeljska briga za decu, a onda ne daju da se deca vakcinišu – ističe dr Kon.

Epidemiolog upozorava da virus cirkuliše i da je izvesno da će se pojaviti u školama.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u utorak, ovo će biti TEME

– Školska godina će normalno početi, ali sam zabrinut jer se delta soj spušta na dečiji uzrast – naglašava dr Kon.

“Onlajn nastava nije bila kvalitetna”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek ne krije da se nada da će đaci krenuti u školu normalno, kao pre korona virusa.

– I roditelji i nastavnici priznaju da onlajn nastava nije bila dovoljno kvalitetna, a tome svedoči i upis na fakultete, koji ove godine organizuju i drugi upisni rok. Đacima i deci nedostaje socijalni aspekt, druženje, predavanje uživo. Ostalo je još desetak dana. Moramo biti obazrivi i sagledati kakva će biti epidemijska situacija – objašnjava dr Đerlek.

Prema njegovim rečima, Krizni štab zna kako je najbolje za decu, te ona ni u kom slučaju neće biti oštećena.

– Vrlo je teško predvideti šta će biti za desetak dana. Svakog dana imamo povećan broj obolelih, hospitalizovanih i onih na respiratoru. Ne možemo da donosimo odluke sad, pa da ih onda menjamo. Nadamo se da će makar 1. septembar proteći normalno – kaže državni sekretar, dodajući da je 50 odsto nastavnika vakcinisano, a to, kako tvrdi, može biti ozbiljan problem.

Dr Đerlek ističe da Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će zdravstveni i prosvetni radnici ulaziti u ustanove gde rade jer bi bilo katastrofalno da oni zaraze ostale, pacijente ili đake.

 

Izvor: Blic

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

 

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO