Već nekoliko dana nagađa se po kom principu će se odvijati nova školska godina, koja samo što nije počela, a iako se govorilo o takozvanim zonama gde bi jedni đaci imali redovnu nastavu, drugi kombinovanu, a treći skroz prešli na učenje onlajn, ipak će učenici od 1. septembra sesti u svoje klupe, ali sa obaveznim nošenjem maski.

Član Kriznog štaba i epidemiolog prof. dr Predrag Kon navodi da je odlučeno da se nastava u svim školama odvija normalno, ali da će učenici biti u obavezi da na časovima nose zaštitne maske, piše Objektiv.

Doneta je odluka da se krene normalno u školu, ali sa maskama.

Predrag Kon

– Apelujem da se starija deca od 12 godina vakcinišu jer je vakcina (Fajzer/Bajontek) registrovana i prikladna za decu. Smeta mi roditeljska briga za decu, a onda ne daju da se deca vakcinišu – ističe dr Kon.

Epidemiolog upozorava da virus cirkuliše i da je izvesno da će se pojaviti u školama.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u utorak, ovo će biti TEME

– Školska godina će normalno početi, ali sam zabrinut jer se delta soj spušta na dečiji uzrast – naglašava dr Kon.

“Onlajn nastava nije bila kvalitetna”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek ne krije da se nada da će đaci krenuti u školu normalno, kao pre korona virusa.

– I roditelji i nastavnici priznaju da onlajn nastava nije bila dovoljno kvalitetna, a tome svedoči i upis na fakultete, koji ove godine organizuju i drugi upisni rok. Đacima i deci nedostaje socijalni aspekt, druženje, predavanje uživo. Ostalo je još desetak dana. Moramo biti obazrivi i sagledati kakva će biti epidemijska situacija – objašnjava dr Đerlek.

Prema njegovim rečima, Krizni štab zna kako je najbolje za decu, te ona ni u kom slučaju neće biti oštećena.

– Vrlo je teško predvideti šta će biti za desetak dana. Svakog dana imamo povećan broj obolelih, hospitalizovanih i onih na respiratoru. Ne možemo da donosimo odluke sad, pa da ih onda menjamo. Nadamo se da će makar 1. septembar proteći normalno – kaže državni sekretar, dodajući da je 50 odsto nastavnika vakcinisano, a to, kako tvrdi, može biti ozbiljan problem.

Dr Đerlek ističe da Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će zdravstveni i prosvetni radnici ulaziti u ustanove gde rade jer bi bilo katastrofalno da oni zaraze ostale, pacijente ili đake.

 

Izvor: Blic

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

 

Podeli