Odložena zamena registarskih tablica

Vest koja je ovih dana zabrinula vozače – posle sedam godina registarske tablice na vozilima moraju biti zamenjene novim, a to je dodatni trošak kod registracije. Reagovanje javnosti učinilo je svoje pa je ova obaveza veoma brzo preinačena.
Registarske tablice zameniće se novim kad vozilo bude registrovano u drugom registarskom području, kad protekne rok od sedam godina od dana izdavanja, kad se izgube, ukradu ili budu uništene, kad usled dotrajalosti ili oštećenja postanu neupotrebljive. Tako piše u Zakonu i neko je odlučio da upravo ovih dana vozače podseti na ovu obavezu.

Zavod za izradu novčanica, deo Narodne banke Srbije, mogao je da garantuje za funkcionalnost tablica sedam godina jer taj period predstavlja garanciju proizvođača folije nanete na tablicu, odnosno da će u tom periodu tablica zadržati potrebnu čitljivost, vidljivost i prisustvo zaštitinih elemenata.

Za promenu registarskih tablica potrebno je priložiti: registracioni list, saobraćajnu dozvolu, prethodno izdate registarske tablice, dokaz o identitetu vlasnika, dokaz o uplati propisanih troškova za izradu i izdavanje saobraćajne dozvole, registarske tablice i registracione nalepnice. To bi vlasnika putničkog vozila kod registracije koštalo, uz puno gubljenja vremena i nerviranja, još dodatnih 4.000 dinara. Reagovalo je nadležno ministarstvo u saradnji sa Zavodom za izradu novčanica i kovanog novca  i donelo odluku da se zamena registarskih tablica odloži za dve godine.

Pravilnikom o registraciji motornih i priključnih vozila napraviće se izmena tako da se menjaju isključivo registarske tablice koje su oštećene i koje nisu za dalju upotrebu, dok će sve ostale moći da se koriste i nakon isteka do sada predviđenog roka od sedam godina. Vozači su odahnuli, ali i shvatili koliko je važno da čuvaju registarske tablice na svojim automobilima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO