Naslovna Sandžak Novi Pazar Odbor za kulturu BNV – Traži izvinjenje od dnevnih listova zbog netačnih...

Odbor za kulturu BNV – Traži izvinjenje od dnevnih listova zbog netačnih informacija u Džudžinom prezimenu

Novi Pazar –  Odbor za kulturu Bošnjačkog nacionalnog vijeća izražava negodovanje zbog današnjih novinskih članaka u dnevnim listovima „Kurir“, „Dnevnik“ i „Alo“, u kome navodni heraldičar Nemanja Todorović Štiplija, s praškog Masarikovog univerziteta, ističe da muslimanske porodice u vrijeme osmalske vlasti nisu imale prezimena.

Odbor za kulturu BNV smatra da je u ovom tekstu iznijeto niz besmislica, koje nemaju nikakvih historijskih i naučnih utemeljenja. Također, ozbiljna medijska glasila bi morala da znaju da su heraldičari poznavaoci i proučavaoci grbova, te su za ovu vrstu članka trebali da  angažuju stručnjaka i eksperta iz oblasti genealogije, koja proučava rodoslov, rodoslovlje, kao i postanak, porijeklo i razvitak porodica.

Opće je poznato da su Bošnjaci kao stari autohtoni evropski narod, imali su svoja prezimena, znatno prije nekih drugih europskih naroda.

Odbor za kulturu BNV tvrdi da preci predsjednika BNV Esada Džudže vuku porijeklo iz Trebinja, te su imali prezime „Džudžo“ prije Berlinskog kongresa, a da ličnosti iz šire porodice gospodine Džudže, žive i danas i nose isto prezime u Mostaru i Sarajevu.

Od redakcija dnevnih listova „Kurir“, „Alo“ i „Dnevnik“, Odbor za kulturu Vijeća traži da, na osnovu navedenih činjenica, u sutrašnjem broju objave ispravku, na istoj strani, u skladu sa zakonom.

Exit mobile version