Od ponoći omogućen ulazak građanima Srbije u Crnu Goru

U Crnu Goru od ponoći mogu da uđu i putnici iz SAD-a, Srbije, Kosova, Albanije i Severne Makedonije uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata, saopšteno je iz Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

“U predlogu Instituta za javno zdravlje navodi se da je ublažavanje mera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja”, kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Rezidenti SAD, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, kao i državljani Crne Gore koji su boravili u tim državama mogu ući u Crnu Goru ako poseduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus ili pozitivan rezultat antitela klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Neophodno je da su testovi izdati od registrovane laboratorije i da nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru, kao i da putnici 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak na crnogorsku teritoriju.

Obaveza posedovanja testa ne odnosi se na decu do navršene pete godine.

Takođe, doneta je odluka da se omogući ugostiteljskim objektima koji imaju dozvolu, rad do jedan sat iza ponoći.

Podsetimo, u Srbiji je moguće obaviti serološke i PCR testove na lični zahtev građana. Cene su 1.200 dinara za serološki test i 6.000 za PCR.

N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO