Od početka novembra preko 200 dece u Srbiji zaraženo korona virusom

BEOGRAD – Od početka ovog meseca, zabeležena su 233 slučaja zaraze korona virusom kod mališana koji pohađaju beogradske predškolske ustanove, kaže za Tanjug gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak i ističe da je epidemiološka situacija u vrtićima stabilna i da od početka pandemije nijedan objekat nije zatvoren.

U beogradske državne vrtiće ide 58.000 mališana, a Gak navodi da Sekretarijat svakodnevno prati epidemiološku situaciju u vrtićima i da je broj zaražene dece i zaposlenih opao u odnosu na prethodni period.

Podseća i da su na snazi sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja virusa.

„Insistiramo na tome da se sve epidemiološke mere poštuju. Znaju se jasna pravila i na taj način funkcionišemo gotovo godinu i po dana“, kazao je Gak.

Takođe, naveo je da je broj roditelja koji su pozitivni na virus korona opao sa 1.700 na 700 u odnosu na prošli mesec, ali da to nije u velikoj meri uticalo na dolaznost dece u vrtiće.

Prema njegovim rečima, odluku o tome da li će grupa dece otići u izolaciju ukoliko je jedno dete zaraženo donosi Gradski zavod za javno zdravlje, a to se, pojašnjava, procenjuje na osnovu učestalosti kontakta među decom, te da je bilo slučajeva da se obustavi rad u grupama zbog zaražavanja.

„Ako se proceni da nije bilo nekog velikog kontakta između dece i da deca ne moraju da idu u izolaciju, mi tu odluku saopštimo roditeljima i to se poštuje“, kaže Gak.

U skladu sa tim, Gak ističe da je doneta odluka o promeni pravilika da roditelji ne plaćaju izostanak dece u predškolskim ustanovama dok su u izolaciji i dodaje da je cilj da se deci i roditeljima olakša funkcionisanje u uslovima pandemije.

Gak je dodao i da je u beogradskim vrtićima dovoljan broj zaposlenih, ali da ukoliko dođe do masovnijeg zaražavanja među osobljem, svaka predškolska ustanova može da se obrati Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu koji će preduzeti neophodne mere.

„Gradski štab za vanredne situacije na dnevnom nivou zaseda i imamo mogućnost da Grad donese odluku da se ta predškolska ustanova u kojoj fali zaposlenih zatvori, ali do sada nije bilo potrebe za tim”, rekao je Gak i poručio da rad u predškolskim ustanovama nije ugrožen od početka pandemije.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO