Petak, 12 Avgusta, 2022
NaslovnaFeaturedIstaknutoOd jula u celoj Srbiji e-recept

Od jula u celoj Srbiji e-recept

Papirni obrasci za izdavanje terapije na leto definitivno odlaze u prošlost. Od prošle subote funkcioniše u celoj Vojvodini

ELEKTRONSKI recepti zameniće papirni do 30. juna u celoj Srbiji, saznaju “Novosti” u Ministarstvu zdravlja, a do kraja godine iz opticaja će potpuno biti izbačeni štampani obrasci za terapiju.

 Od subote, 31. marta, e-recept je uveden na teritoriji čitave Vojvodine. Sad se terapija tako podiže u ukupno 2.789 apoteka. U Beogradu se terapija na e-recept propisuje u domovima zdravlja u 16 od ukupno 17 opština, Gerontološkom zavodu i Studentskoj poliklinici, a u Srbiji zasad u ukupno 42 ustanove, ne računajući Vojvodinu.

– Na elektronske rtecepte, od 30. oktobra kada su uvedeni u prvih 10 opština u Beogradu, dosad je izdato 14.859.360 terapija – otkrivaju u Ministarstvu zdravlja. – Od tog broja, oko milion terapija izdato je za hronične bolesti.

Elektronski recept ima isti rok važenja kao i papirni – sedam dana, a izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana, i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.

Terapija za hronične bolesti propisuje se za šest meseci, što je jedna od velikih prednosti novog načina propisivanja i izdavanja lekova, jer hronično oboleli više ne moraju svakog meseca kod izabranog lekara po recepte. Recepti se automatski izdaju za šest meseci, a na realizaciju pristižu sukcesivno na 30 dana. E-recept u apoteci može da se realizuje sedam dana pre i sedam dana posle tog roka. Iako je procedura krajnje jednostavna, u apotekama kažu da ima pacijenata koji zaborave datum izdavanja, zakasne da podignu lek, a to znači da vanredno moraju kod izabranog lekara.

– Izabrani lekar sad kroz sistem ima povratnu informaciju o realizaciji recepta, i tako može da vidi i da li se pacijent pridržava propisane terapije, odnosno da li je podiže – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Uz preskakanje nepotrebnog administriranja i olakšavanje snabdevanja terapijom za hronične bolesti, jedan od ciljeva uvođenja e-recepta bio je da se smanje posete lekarima motivisane samo formalnim podizanjem recepata.

– Već smo izuzetno zadovoljni i početnim rezultatom koji je postignut tamo gde je zaživeo elektronski recept – navode u Ministarstvu zdravlja. – Posete izabranom lekaru isključivo zbog propisivanja terapije smanjene su od 15 do čak 40 odsto. Tako sad izabrani lekari imaju mnogo više vremena da se posvete pacijentu i preventivi nego ranije, što nam je i bio cilj.

UŠTEDA DVA MILIONA EVRA

U SRBIJI se godišnje izda oko 60 miliona recepata, što je dosad zahtevalo i troškove za štampane obrasce. Projekcija je da će se ukidanjem papirnog recepta na godišnjem nivou uštedeti oko dva miliona evra.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO