Naslovna Featured Istaknuto Od EBRD 1,7 mil evra za širokopojasni internet u selima

Od EBRD 1,7 mil evra za širokopojasni internet u selima

od-ebrd-1,7-mil-evra-za-sirokopojasni-internet-u-selima

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas sporazum o donaciji vrednoj 1,7 miliona evra za projekat uvođenja širokopojasnog interneta u ruralna područja u Srbiji.

Donacija je namenjena za pripremu projektno-tehničke dokumentacije, a obuhvatiće 90.000 domaćinstava u 600 naselja širom Srbije.

Time će, kako je objasnila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, biti obezbeđeno da dve trećine domaćinstava, koja sada nemaju širokopojasni internet, budu njime pokrivena.

Matićeva je nakon potpisivanja sporazuma rekla da ovaj čin potvrđuje odlučnost Vlade Srbije da će svi građani koji su do sada bili bez interneta i na neki način izopšteni, dobiti pristup internetu, u skladu sa vremenom u kome živimo.

To se, naglašava, posebno odnosi na učenike i napominje da potpisivanje sporazuma na praznik Svetog Save ima svojevrsnu simboliku.

Matić je učenicima čestitala Svetog Savu, školsku slavu, i poručila da će uvođenje šsirokopojasnog interneta podići nastavu u Srbiji na jedan viši nivo.

Sporazum su u ime Vlade Srbije potpisali ministarka Tatjana Matić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovih, i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai, u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i ambasadora Austrije u Srbiji Nikolausa Luterotija.

Hargitai je rekla da će projekat širokopojasnog interneta unaprediti život u ruralnim sredinama, te da EBRD radi na modernizaciji javne infrastrukture, i da je prioritet digitalizacija infrastrukture na nivou Srbije.

“Takođe smo zainteresovani i za energetske, ali i za projekte digitalne infrastrukture. Na tome radimo poslednje tri godine”, rekla je Hargitai.

Ulaganjem u širokopojasni internet će se, kaže, prevazići nedostatak investicija u određenim ruralnim oblastima u Srbiji.

“Značajno je da građani imaju bolji kvalitet života, obrazovanja i zdravlja”, rekla je Hargitai.

Navela je da će ove godine biti obeleženo 20 godina članstva Srbije u EBRD-u i da je banka za to vreme uložila 6,5 milijardi evra u Srbiji.

Sem Fabrici je ukazao na to da je nedostatak širokopojasnog interneta glavni uzrok marginalizovanja pojedinih oblasti i da je zato sporazum o donaciji EBRD-a za projekat uvođenja ovog interneta u ruralnim područjima Srbije veoma važan.

On je rekao da će mnogi problemi koje su krajevi bez širokopojasnog interneta imali, biti prevaziđeni.

“Uvođenjem ovog interneta velikom broju ljudi će biti omogućen onlajn pristup mnogim uslugama, a širokopojasni internet je zapravo osnovica digitalnog življenja. Njegovo uvođenje je važno za mnoge oblasti, za obrazovanje, za energetski sektor, za transport”, rekao je Fabrici.

On je posebno ukazao na to da mora da se obezbedi da širokopojasni internet bude pouzdan i siguran.

Kada je o obrazovanju reč, istakao je da će upravo ova oblast najviše dobiti uvođenjem ovog interneta, da će obrazovanje time biti podignuto na jedan veći nivo, a da će u svemu tome studenti i đaci proći sa najviše koristi.

Fabrici je ocenio da ova vrsta interneta treba da bude mnogo dostupnija ne samo u Srbiji, nego i u celom Zapadnom Balkanu.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti rekao je da je sporazum znak saradnje koja postoji na nivou EU i Srbije.

“Pozdravljamo posvećenost i rad Vlade Srbije da Srbija postane vodeća digitalna osnova i čvorište za Zapadni Balkan. Puno toga je na tome urađeno u Srbiji poslednjih nekoliko godina”, rekao je ambasador Luteroti.

Projektom širokopojasnog interneta otvara se mogućnost za kvalitetno obrazovanje i dobru mogućnost povezivanja, što je, ocenjuje, važno za manje firme, ali i za stvaranje novih radnih mesta.

Naveo je da je projekat širokopojasnog interneta, koji takođe utiče i na bavljenje pitanjima klimatskih promena, podrška Srbiji na njenom putu ka EU.

Izvor: Tanjug

Exit mobile version