Cijene cigarete u Crnoj Gori od danas će, zbog smanjenja akciza na duvanske proizvode, biti niže 20 do 40 centi po paklici. Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kaže da će ući u ozbiljan obračun sa sivom ekonomijom.
Skupština je krajem jula usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama, kako bi se pružila podrška privrednicima koji se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom i obezbijedilo bolje punjenje budžeta.
Novim akciznim kalendarom za duvan, akcizne stope na cigarete se vraćaju na nivo koji je važio u periodu od avgusta prošle godine i taj nivo se zadržava do kraja naredne.
Na taj način se smanjuje postojeća visina specifične akcize na cigarete sa 40 eura za hiljadu komada, odnosno 80 centi po paklici, na 30 eura za hiljadu komada, odnosno 60 centi po paklici.
Akcize na cigarete povećane su u januaru, kada su cigarete poskupile 30 do 50 centi po paklici.
Akcize su prošle godine povećane dva puta, prvi put početkom aprila prošle godine, kada su cigarete poskupile deset centi po paklici. Drugo poskupljenje uslijedilo je 1. avgusta prošle godine, kada su maloprodajne cijene cigareta povećane 30 centi.
Iz kompanije Philip Morris Montenegro su saopštili da će od danas, zbog smanjenja akcize, sve cigarete koje oni isporučuju biti jeftinije od 20 do 40 centi.
Cijena Parliamenta će, nakon pojeftinjenja, iznositi iznositi 3,7 eura, Marlboro Flavor Plus-a 3,5 eura, Marlboro Red/Gold-a 3,2 eura, Marlboro Touch XL-a i Marlboro Touch-a po tri eura, Muratti-a 2,8 eura, EVE 2,5 eura, Bond Street-a i L&M-a po 2,4 eura, L&M XL-a 2,3 eura, Bond Street Soft-a i L&M Loft-a po 2,2 eura i L&M Slims-a dva eura.