Od artritisa boluje 72.000 ljudi, ključna rana dijagnostika

Svetski dan borbe protiv artritisa obeležen je danas i u Srbiji, gde ovu autoimunu bolest ima oko 70.000 odraslih građana i 2.000 dece, a koja nelečenjem može da dovede do invaliditeta, dok se odgovarajućom terapijom uspešno drži pod kontrolom. U novopazarskoj specijalnoj bolnici “Novopazarska banja” reumatski pacijenti dolaze na rehabilitaciju, kako bi što lakše podneli bolest.


Predsednica udruženja obolelih od reumatskih bolesti Mirjana Lapčević kaže da u Srbiji 35.000 građana boluje od reumatoidnog artritisa, i isto toliko od psorijaznog artritisa, kao i oko 2.000 mališana.

Lapčević je istakla da ove bolesti zahvataju zglobove, ali i čitav organizam, te da su vrlo progresivne i ako se na vreme ne otkriju, dovode do invalidnosti.


Fizijatar u Specijalnoj bolnici Novopazraska banja dr Džemila Šabotić pojašnjava da je zdravstvena disciplina najbitnija kod pacijenata kako bi se reumatska oboljenja držala pod kontorlom.

Bolesnici sa reumatskim oboljenjima se leče I u Specijalnoj bolnici novopazarska banja, gde pacijenti dobijaju odgovarajuću terapiju, kako da lakše žive sa ovim bolestima.

Dr Šabotić podseća da je za dužu I bolju pokretljivost ovih bolesnika važno uzimanje propisane terapije redovno, ali i rad određenih vežbi svakodnevno.


Lekari kažu da rana dijagnoza i pravovremena terapija dovode do dobrog ishoda bolesti, a ono što je važno jeste da se pacijenti javljaju na kontrole i kada im je dobro.


Izvor: RTV


foto (Marko Đoković)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO