Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja se primjenjuje već šestu godinu, najverovatnije će biti ukinuta krajem ove godine, piše “Politika”.Kako navodi list, pozivajući se na nezvanična saznanja, planirano je da se od 2020. godine primenjuje novi mehanizam zapošljavanja u cijelom javnom sektoru, prema takozvanim kadrovskim planovima.

To znači da vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje neće više davati zeleno svjetlo za popunjavanje svakog pojedinačnog radnog mjesta, već će samo odobravati plan zapošljavanja u određenom državnom organu.Služba koja ima potrebu za popunjavanjem određenog broja radnih mjesta, navodi “Politika, sačiniće plan, koji će potom predati nadležnom ministarstvu, a ono će onda zatražiti saglasnost Vlade Srbije.

List podsjeća da su kadrovski planovi ranije postojali u ministrstvima i državnim organima, što je značilo precizno planiranje poslova i broja ljudi, a da bi sada, kako navodi, trebalo da se primjenjuju na cio javni sektor, to jest na škole, bolnice, domove zdravlja.

Ukidanje zabrane zapošljavanja jedna je od tema o kojima će Branko Ružić i Siniša Mali, ministri državne uprave i finansija, razgovarati sa misijom MMF-a, koja do 5. februara boravi u Beogradu, navodi “Politika”.izvor Sandzacke