OD 18 SATI NOVA EPIDEMIOLOŠKA PRAVILA: Ukoliko se vraćate u Srbiju – ovo morate da znate!

VEČERAS od 18 sati u Srbiji počinju da važe nova pravila za povratak iz Hrvatske, Crne Gore i BiH. Svi državljani Srbije, ali i stranci sa privremenim ili stalnim boravkom u našoj zemlji, koji pređu granicu posle 18 sati – podležu obaveznom zdravstvenom nadzoru u narednih 10 dana.

O tome će dobiti pisano obaveštenje prilikom pasoške kontrole. Ukoliko imaju simptome kovida u roku od 24 sata treba da se jave u kovid-ambulantu.

Svi koji su bez simptoma u istom roku treba da popune test samoprocene na kovid, na sajtu www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ koji će da im pokaže da li postoji sumnja na infekciju i da li treba da traže lekarsku pomoć. Odštampan test treba da čuvaju deset dana i nema potrebe da svi idu u kovid-ambulante. Test treba da ponove i posle deset dana, pa ako rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, za njih prestaje da važi zdravstveni nadzor.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da odu u nadležni institut ili zavod za javno zdravlje, gde će dobiti uputstva.

Mera zdravstvenog nadzora za povratnike, usmerena je na to da se spreči ili bar smanji “uvoz” zaraze iz okolnih zemalja, koje imaju nepovoljnu epidemiološku situaciju. Naime, države u regionu, izuzev Slovenije, imaju veću aktivnost virusa korona, nego što je u Srbiji, gde su u četvrtak potvrđena još 82 slučaja zaraze, a od posledica kovida preminulo je dvoje obolelih.

Iz obaveznog zdravstvenog nadzora, uz diplomate, članove posada u avio, drumskom, železničkom i teretnom saobraćaju, izuzeti su i stanovnici pograničnih područja, koji u drugu državu idu ili na posao, ili da obrađuju svoju zemlju, za šta moraju imati dokaz o vlasništvu.

VLADA TRAŽI ODGOVORNOST

VLADA Srbije upozorila je u četvrtak da svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Republike Srbije.

– Rizična i neodgovorna ponašanja mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja virusa korona među stanovništvom što nije ni u čijem interesu – navodi se u saopštenju Vlade, koja je pozvala sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja.

– Očekuje se da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi za nedelju dana – kaže dr Predrag Kon. – Nemoguće je da to iskontrolišu inspekcije i kontrolori izolacije, a ne bi bilo dobro ni da nam se u kovid-ambulantama odjednom pojavi toliko ljudi. Ali, bitno je da budu prijavljeni. Kazna neće biti glavni način borbe, ali onaj ko se ne prijavi, a nekog zarazi, ne može da izbegne ono što u zakonu piše.

U elektronskoj prijavi na portalu e-zdravlje građani, osim odgovora o zdravstvenom stanju, unose i lične podatke, kao i datum ulaska u zemlju i granični prelaz. Svi ti podaci biće vidljivi i u kovid-ambulanti ako prijavljeni kasnije dobije tegobe i ode na pregled.

– Nije više reč samo o ličnoj odgovornosti pojedinca, da li će se javiti u ambulantu ili ne. Znači, mora da se javi ako ima tegobe – kaže Kon. – Siguran sam da su se građani čuvali gde god da su boravili, ali imamo više opuštanja u samoj zemlji. To je činjenica i samo bi čudo bilo da nemamo ponovno povećanje.

Direktorka Instituta “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović upozorava da u pojedinim gradovima već imamo blagi porast broja zaraženih virusom korona. Više inficiranih registruje se u Beogradu, Zaječaru, Kragujevcu i Novom Pazaru. Doktorka Jovanović kaže da se u tim gradovima sprovode posebne mere nadzora.

– Trenutno se registruje pad broja pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, ali neophodno je sprovoditi mere zaštite i na vreme se javiti lekaru, jer se svaki slučaj može završiti težom kliničkom slikom – kaže dr Jovanović.

Izvor: Novosti

Foto: M.Anđela

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO