OCD, mediji i novinari: Zahtevamo od nadležnih institucija da reaguju na pretnje

NOVI PAZAR – Povodom zastrašivanja i otvorenih pretnji Enesu Radetincu, novinaru i glavnom i odgovornom uredniku portala A1, i aktivisti Irfanu Ugljaninu, organizacije civilnog društva i mediji iz Novog Pazara, Tutina i Prijepolja upućuju

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Najoštrije osuđujemo otvorenje pretnje i uznemirujuće poruke koje su ovih dana dobili Enes Radetinac, glavni i odgovorni urednik informativnog portala A1 i građanski aktivista Irfan Ugljanin od strane NN lica. Smatramo da su ovim postupkom na najbrutalniji način ugroženi sloboda medija, ljudska prava i normalan život) u lokalnoj zajednici.

Pravo na aktivizam, izražavanja različitih političkih i drugih stavova koji se tiču društvene zajednice, objektivnost, pravovremenost i profesionalnost u izveštavanju ni pod kojim uslovima ne mogu da budu predmet bilo kakvih javnih, tajnih ili drugih pritisaka koji direktno ugrožavaju ne samo lični integritet, već i dostojanstvo i slobodu svih građana/ki.

Pritisci bilo koje vrste, pa i oni koji dolaze od strane NN lica dodatno uznemiravaju javnost, posebno ako je u njima jasno vidljiva pretnja po život i zdravlje osoba koje su društveno angažovane ili pretnja upućena članovima njhovih porodica.


Zahtevamo od nadležnih institucija da ispitaju oba slučaja, sankcionišu odgovorne i pruže zaštitu svim građanima/kama, a posebno onim licima koja su društveno angažovana u lokalnoj zajednici.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda


Kulturni centar DamaD
Urban-In


Akademska inicijativa Forum 10
NVO Reper


OCD Monitor


Impuls Tutin


NVO Fotos


Forum žena Prijepolje


Slađana Novosel, novinarka “Danasa”
Radio 100 plus


Katarina Radović, novinarka
Free Media


Nikola Kočović, novinar
Lokal medija plan


Sandžačke novine


TV Forum


Alem Rovčanin, novinar

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO