Naslovna Featured Istaknuto OCD: Intoniranjem himne se prikriva stanje u prosveti i prikupljaju predizborni poeni

OCD: Intoniranjem himne se prikriva stanje u prosveti i prikupljaju predizborni poeni

ocd:-intoniranjem-himne-se-prikriva-stanje-u-prosveti-i-prikupljaju-predizborni-poeni

NOVI PAZAR – Više organizacija civilnog društva (OCD) iz Novog Pazara ocenilo je danas da je novoustoličena praksa intoniranja himne na početku školske godine paravan za prikrivanje stanja u obrazovnom sistemu i oproban mehanizam za prikupljanje predizbornih poena.

“Novopazarske organizacije civilnog društva izražavaju duboku zabrinutost zbog dodatne polarizacije društva, produbljivanja jaza između države i bošnjačke zajednice, kao i jačanja ukupnog nepoverenja građana u institucije sistema. Naime, ovih dana svedočimo lavini tendencioznih, pa i zlonamernih izjava političara i izveštaja tabloidnih medija o takozvanom „nacionalnom skandalu“ i „provokaciji“ od strane OŠ „Rifat Burdžević Tršo“ i učiteljice Adele Karaahmetović Melajac, a u vezi sa novoustoličenom praksom da se na početku nove školske godine intonira nacionalna himna. Smatramo da je nametnuto intoniranje nacionalne himne, u stvari, samo još jedan paravan za prikrivanje stanja u obrazovnom sistemu, kao i oproban mehanizam za mobilizaciju većinske javnosti s ciljem prikupljanja predizbornih poena.

Oštro se protivimo neprihvatljivoj praksi da institucije selektivno primenjuju zakone, pravila ili uredbe, te se intoniranje himne Kraljevine Srbije ili puštanje „rokenrola“ u nekim drugim sredinama i školama, proglašava bezazlenom greškom, a u Novom Pazaru se sličan postupak tretira kao „napad na ustavni poredak zemlje“.

Ističemo da se u složenim i pluralnim zajednicama kakva je Republika Srbija, poverenje gradi jednakim odnosom države prema svim građanima, ujedinjujućim i inkluzivnim državnim simbolima koji ne podvajaju građane na osnovu etničke, verske i druge pripadnosti i efikasnom zaštitom ljudskih i manjinskih prava svih građana.

Zahtevamo od političara da se uzdrže od stranačkih poentiranja i izjava koje se mogu tumačiti kao pritisak na korektan, objektivan i profesionalan rad državnih organa. Takođe, takve izjave mogu naneti nepopravljivu štetu po celu zajednicu, jer predstavljaju težak udarac međuetničkim odnosima u Srbiji.

Apelujemo na medije da se uzdrže od jednostranog izveštavanja o ovom slučaju da bi se dala prilika institucijama sistema da profesionalno i korektno obave svoj posao.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa da pažljivo ispitaju okolnosti, uzroke i stvarne posledice, isključe uticaje neodmerenih izjava zvaničnika i senzacionalističkih naslova, i postupe u najboljem interesu stabilnosti i jačanja poverenja u multietničkim zajednicama” – navodi se u saopštenju koje potpisuju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni cantar DamaD, Urban-In i Akademska inicijativa Forum 10.

indeksonline.rs

Exit mobile version