Obuke za pokretanje sopstvenog biznisa kroz projekat prekogranične saradnje

,Kancelarija za mlade Grada Novog Pazara u partnerstvu sa Centrom za omladinski rad, kao i sa partnerima iz Crne Gore, Forumom MNE i Građanskom inicijativom mladih Rožaje, organizovala je Konferenciju “Elevator Pitch“ – predstavljanje poslovnih ideja mladih“, u okviru projekata „Sve na jednom mestu za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih“.

“Sve na jednom mestu” je program obuke namenjen mladim ljudima koji žele da unaprede svoje znanje i veštine i u potrazi su za poslom. Bez obzira kojom profesijom planiraju mladi da se bave, korišćenje savremenih digitalnih alata, preduzetničke i meke veštine su sastavni deo svakog posla, te je u skladu sa tim i kreiran „Sve na jednom mestu“ model koji obuhvata sve što je potrebno mladima kako bi brzo i lako došli do posla.

“Projekat je u završnoj fazi, u okviru koje je samo danas prezentovano 20 biznis planova, koje su sačinili mladi polaznici različitih obuka, što u Srbiji, što u Crnoj Gori. Od 20 ideja, po tri najbolje iz obe zemlje dobiće mentorstvo i zajednički sa svima nama pripremiće se za apliciranje, u cilju sopstvenog biznisa. Više od 50 odsto mladih našlo je posao upravo na osnovu ovuh naših obuka a veliki je broj onih koji žele da pokrenu svoj biznis” kazao je Džemaludim Paučinac, direktor Kancelarije za mlade Novi Pazar.

Projekat „Sve na jednom mestu – Za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih“ je finansiran od strane Evropske Unije, kroz program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), i uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Republike Crne Gore, kao i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

“Jako bitan projekat za mlade ljude u vremenu kada je teško naći posao na duže staze. Prekogranična saradnja je izuzetno važan segment ovog projekta I jedan od pet najznačjnih stubova na kojima EU bazira politiku podrške. Često se svi važniji projekti usmeravaju ka glavnim I velikim gradovima, što ovoga puta nije slučaj”, kazao je Martin Klauke, šef operacije Sektora II Delegacije EU u Republici Srbiji.

Projekat je počeo sa realizacijom juna 2021. godine, u trajanju od 20 meseci i sa ukupnom vrednošću od 231.937,67 €, gde EU finansira sa iznosom od 197.147,02 €.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO