Naslovna Featured Istaknuto Obuka mladih šivača za samostalan rad

Obuka mladih šivača za samostalan rad

obuka-mladih-sivaca-za-samostalan-rad

Dugogodišnji problemi u Srbiji i regionu su  velika stopa nezaposlenosti mladih i  trend odlaska u druge zemlje u potrazi za poslom.  Ponuda i tražnja na tržištu rada uglavnom su neusklađeni. Poslodavci često tragaju za kvalifikovanom radnom snagom, a omladina za poslom, jer nisu edukovani za oblasti u kojima posla ima. Zato mladima nastoji da pomogne Udruženje Centar za obuku “Stepa”.

Mladi se pripremaju  za rad u tekstilnoj industriji, a neki žele da realizuju i ideje o sopstvenom biznisu.

“Ovog puta smo imali priliku da svoja znanja i veštine pokažemo u Novom Pazaru u jednom lokalnom preduzeću. Kroz ovaj projekat je prošlo oko sto mladih. Aktivnosti  privodimo kraju u decembru. Projekat traje šest meseci.  Gledali smo da zbog koronavirusa radimo sa manjim grupama, tri do četiri puta nedeljno, kako bi zaštitili i polaznike i nas”, kaže koordinator projekta Filip Jakovljević.

Kroz ovaj projekat mladi stiču praktično iksustvo, unapređuju svoja znanja i povećaju mogućnost za rad u u industriji u  kojoj postoje potrebe za radnom snagom. Obuke i  stručna praksa su prilagođeni potrebama tržišta.

“Trudili smo se da polaznici što lakše usvoje sva neophodna znanja i veštine na ovim obukama”, objasnio je Jakovljević.

Katarina Vasović, završila je gimnaziju i studira prava. Međutim, sigurnost vidi i u dokvalifikaciji.

„Prezadovoljni smo programom. Drugarica i ja smo za ove radionice saznale zahvaljujući flajerima, koji su deljeni. Samo iskustvo značiće mnogo. Svako novo saznanje sutra može da nam bude od koristi“, ističe ona.

I ostali polaznici obuke ističu da nova znanja i veštine donose i nove mogućnosti.

„Ovde imamo više polaznika koji su završili više škole i fakultete. Oni su, zaista, bili željni znanja“,  kaže Jakovljević.

Mladi iz Centra za obuku „Stepa“ mislili su o svemu. Sve ono što bude sašiveno biće i iskorišćeno.

„Projektom smo predvideli da ove vrećice koje sašijemo dodelimo društvu osoba sa posebnim potrebama  u Valjevu. Mantile i majice koje ćemo sašiti doniraćemo Crvenom krstu. To je još jedan od benefita ovog projekta“, kažu u Centru za obuku „Stepa“.

Važnost ovog projekta najbolje se vidi u aktuelnim podacima, prema kojima je u Novom Pazaru oko 22 hiljade nezaposlenih, od kojih su preko 30 posto mladi.

„Ovom prikom želim još jednom da se zahvalim Ministarstvu omladine i sporta , zahvaljujući kom jedan ovakav projekat realizujemo u gradu mladih gde je prosto neophodno da ljudi imaju što više znanja i veština da bi došli do posla“, kazao je Jakovljević.

Ovo je treći projekat koji  Udruženje Centar za obuku  “Stepa” realizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta.  Kroz radionice u prethodna dva projekta u Raški  prošlo je oko 240 polaznika.

Z.M.

Podeli

Exit mobile version